του Δημήτρη Τζάνα

Οι Κεντρικές Τράπεζες αναπροσάρμοσαν τα παρεμβατικά τους επιτόκια σύμφωνα με τις προσδοκίες της επενδυτικής κοινότητας με την ΕΚΤ να κινείται επιθετικότερα, καθώς ο συνδυασμός του ύψους του  πληθωρισμού της ευρωζώνης (στο 8,5% τον Ιανουάριο) και του χαμηλού επιπέδου τους (ήταν κάτω από το 3%) το καθιστούσε αναπόφευκτο.

Παράλληλα, η υποχώρηση μόλις στο 3,4% της ανεργίας των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο, ανεβάζει το επίπεδο επαγρύπνησης της Federal σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις της, με τα σενάρια για επερχόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να αδυνατίζουν καθώς η αλλαγή στάσης της Κίνας σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας επαναφέρει το ρόλο της ως βασικής λοκομοτίβας της παγκόσμιας οικονομίας.

Ενόψει των παραπάνω, οι αγορές τηρούν στάση επιφυλακτικότητας εστιάζοντας περισσότερο στην προοπτική συνέχισης των αυξήσεων των επιτοκίων, εξέλιξη που δημιουργεί προϋποθέσεις αναταράξεων στο χρηματοοικονομικό οικοσύστημα λαμβάνοντας υπόψη ότι στο τέλος του 2022 το παγκόσμιο χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) ξεπερνούσε τα $300 τρις και  έφτανε το 349% του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά το IIF.

Με την ουκρανική κρίση να παραμένει καθώς αναμένεται η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων, με τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία να αναστέλλει τις γεωπολιτικές εντάσεις της περιοχής προκειμένου να προσφερθεί η αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο ωστόσο η αισιοδοξία συνεχίζεται.

Έχοντας συμπληρώσει ο Γ.Δ. επτά συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες επιδιώκει να καταγράψει μια ακόμη, προσπερνώντας το όριο των  1.035 μονάδων που παρέμενε από τις 8/12/2014 !

Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο που ευεργετείται από τις επιτοκιακές αυξήσεις της ΕΚΤ ενώ παράλληλα οι ροές των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούν προϋποθέσεις ισχυρής πιστωτικής επέκτασης για την περίοδο 2023-25.

Παράλληλα, η εναλλαγή των λοιπών δεικτοβαρών τίτλων αρχίζει να συμπληρώνεται και από τίτλους της μεσαίας και της μικρής κεφαλαιοποίησης καθώς δρομολογούνται σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις: η Intrakom εξαγοράζει την Κλουκίνας – Λάππας με στόχο την άμεση εισαγωγή στο χρηματιστήριο  του τομέα ακινήτων της που ενισχύεται από τα ακίνητα της εξαγοραζόμενης.

Η Alpha Bank δρομολογεί την αξιοποίηση 573 ακινήτων της σε συνεργασία με την κατασκευαστική Dimand και την Premia AEAAΠ (project Skyline).

Η Πειραιώς, ενεργώντας με αποφασιστικότητα, προχωρεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση της εξυγίανσης της MIG μέσω της μεταβίβασης του πλειοψηφικού ποσοστού της Αττικα Group σε φορέα ειδικού σκοπού. Και το επενδυτικό σχήμα της Thrinvest ετοιμάζεται να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της πολύπαθης Τράπεζας Αττικής σχεδιάζοντας και την υλοποίηση κινήσεων αύξησης του μεγέθους της.

Με τα παραπάνω δεδομένα και πολλά ακόμη που καθημερινά απασχολούν την οικονομική επικαιρότητα, είναι εύλογη η καταγραφή της βελτίωσης του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιανουάριο (στις 104,9 μονάδες από 103,5 το Δεκέμβριο) για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, η αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI Standard Greece αναμένεται να προσθέσει και νέες μετοχές στις ήδη 9 που υφίστανται, με τη Motor Oil να θεωρείται πιο πιθανή.  Με την αυτονόμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου να τείνει να εδραιώνεται και το Γ.Δ. να προετοιμάζει την αναμέτρησή του με την περιοχή των 1.050 μονάδων.

 

  • Ο Δημήτρης Τζάνας είναι Σύμβουλος Διοίκησης στην Κύκλος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ