Ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Ρώμη – πρωϊ Κυριακής έγινε η τελετή παράδοσης (από Mario Draghi)-παραλαβής (από Giorgia Meloni), συνδυαστικά με την πρωθυπουργία Rishi Sunak στο Λονδίνο είχαν ως αποτέλεσμα την άμβλυνση των πιέσεων στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα και δη των ασθενέστερων.
Στο γενικότερο κλίμα αποκλιμάκωσης ήρθεε η υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς στο 4,975% (από 5,025%).
Το “παράθυρο ευκαιρίας” δεν άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτο η Αθήνα.
Ούτως ή άλλως σε ετοιμότητα ο ΟΔΔΗΧ, συνεχής η επικοινωνία Ομήρου-πλατεία Συντάγματος, με αποτέλεσμα μία Privée έξοδο, με όρους που είχαν συμφωνηθεί- εκ των προτέρων- με primary dealers, υφιστάμενους κατόχους “ελληνικού χρέους”.
- Επανέκδοση 5ετούς ομολόγου (λήξεως 12/2027) κυμαινόμενου επιτοκίου (3Μ Euribor + 1,23%) ύψους 750 εκατ. €, διαδικασίας μόνο για βασικούς διαπραγματευτές (μέσω ΗΔΑΤ) με υποβολή μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών, ενώ δεν θα δοθεί καμία προμήθεια.
Επί της ουσίας, ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σε προσυμφωνημένη συνάντηση με συγκεκριμένους- γνωστούς κατόχους με “κλειστή” διαδικασία πετυχαίνοντας αφ’ ενός να “καρφιτσώσει” ακόμη μία απόδοση (στην σχετική κλίμακα), να δηλώσει την παρουσία της χώρας, να επιβεβαιώσει την συνέπεια που από το super swap του 2017 “χτίζει” με τις πανίσχυρες αγορές σε καιρούς αυξημένης αβεβαιότητας/ρευστότητας διεθνώς.
Το ελληνικό δημόσιο έχει ήδη δανειστεί κοντά στα 7 δισ. € μέσω των κεφαλαιαγορών, με τα οποία αποπληρώθηκε πρόωρα το δάνειο του ΔΝΤ στις αρχές Απριλίου του 2022, ύψους 1.186,7 εκατ. ευρώ.
Σχεδιάζεται να ακολουθήσει η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων του Greek Loan Facility (GLF), ύψους 2.645 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η δανειακή στρατηγική πάντως για το επόμενο έτος όπως αναφέρεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται να είναι περιορισμένη, αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων, σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2022.