πληθωρισμός, στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη, δεν είναι παροδικό φαινόμενο.

Συντηρείται από τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες που γέννησε η προηγούμενη νομισματική πολιτική, με το πολύ φθηνό χρήμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σήμερα υπάρχουν:

  • οι λίγοι πολύ κερδισμένοι, με άφθονο χρήμα προς κατανάλωση (που συντηρεί το πληθωρισμό)

και

  • οι πάρα πολλοί υπερδανεισμένοι που τα ανοδικά επιτόκια τους προκαλούν -κυριολεκτικά- καταστροφή.

«Οι καταναλωτές είναι αισιόδοξοι για το σήμερα, αλλά δυστυχισμένοι για το αύριο», έγραψε ο Jeffrey Roach, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial.

  • «…Και πάλι, βλέπουμε μια ιστορία δύο οικονομιών…”.

Για να το ..μεταφράσουμε στα …Ελληνικά:

Η Ελλάδα συμπληρώνει ήδη 7 διαδοχικά τρίμηνα με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του +8%. 

Ωστόσο, η ακρίβεια και η αβεβαιότητα για το αύριο δεν επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις και επιθετικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο….

Η Ελληνική Οικονομία έχει αντοχές, έχει εξασφαλισμένες ταμειακές ροές αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από πολλές κοινωνικές ανισότητες.

Η οικονομία τρέχει με υψηλούς ρυθμούς αλλά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι εγκλωβισμένο σε σταθερά χαμηλά εισοδήματα που καθημερινά χάνουν μερίδιο της  αγοραστικής τους δυνατότητας.

Σε άλλες χώρες ο πληθωρισμός έχει ήδη επιδράσει στην πραγματική οικονομία.

Aξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει στις άλλες αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη:

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η κατασκευαστική αγορά συρρικνώνεται ξαφνικά μετά το άλμα των επιτοκίων, καθώς η Federal Reserve διενεργεί μια από τις επιθετικότερες εκστρατείες στην ιστορία της για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Οι ενάρξεις κατοικιών κατρακύλησαν -8,1% στο εποχιακά προσαρμοσμένο ετήσιο μέγεθος των 1,439 εκατ. μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία του Αυγούστου αναθεωρήθηκαν καθοδικά στις 1,566 εκατ. μονάδες από 1,575 εκατ. προηγουμένως.

Παράλληλα, οι κατασκευαστικές άδειες – ένδειξη της δραστηριότητας στην αγορά τους επόμενους μήνες – σημείωσαν μικρή αύξηση +1,4%. Τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια έχουν εκτιναχθεί. Η Fed έχει οδηγήσει τα επιτόκια της από ένα επίπεδο κοντά στο μηδέν που ήταν στις αρχές του έτους, στο 3,00% με 3,25% σήμερα ενώ οι αναλυτές περιμένουν οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων να συνεχιστούν τους επόμενος μήνες και μέσα στο 2023.

Κατά -0,6% μειώθηκε η εποχικά προσαρμοσμένη παραγωγή στον κατασκευαστικό τομέα και στην ευρωζώνη τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat.