Αύξηση του κόστους των επιχειρήσεων άνω του 10% φαίνεται να προκαλεί η έξαρση του πληθωρισμού, με τις τράπεζες να βρίσκονται σε εγρήγορση, προκειμένου αφενός, να καλύψουν τις όποιες ανάγκες προκύψουν κυρίως για κεφάλαια κίνησης και αφετέρου, να αποτρέψουν τυχόν αθετήσεις πληρωμών.
Όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Eurobank σε 1.408 επιχειρήσεις – πελάτες της από βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας, το 61% απάντησε ότι το συνολικό κόστος της επιχείρησης αυξήθηκε πάνω από 10% εξαιτίας της αύξησης στο κόστος των πρώτων υλών, με μεγαλύτερη επίπτωση στη Μεταποίηση, τις Κατασκευές και το Χονδρικό Εμπόριο. Την ίδια στιγμή:
- Το 69% των επιχειρήσεων απάντησε ότι η αύξηση του κόστους α’ υλών και ηλεκτρικής ενέργειας έχει επηρεάσει τις πωλήσεις του. Μικρότερη η επίπτωση στις υπηρεσίες τους πρώτους μήνες του 2022 λόγω της αυξημένης διάθεσης για κατανάλωση μετά την πανδημία.
- Το 50% τόνισε ότι η τελική τιμή του προϊόντος αυξήθηκε πάνω από 10% από την αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών και 43% απάντησε αντίστοιχο ποσοστό (πάνω από 10%) από την ηλεκτρική ενέργεια. Συναφώς, το 28% απάντησε ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας υπερβαίνει το 10% του συνολικού κόστους της επιχείρησης.
- Το 49% των πελατών που έλαβαν μέρος στην έρευνα απάντησε ότι θα προβεί συνδυαστικά σε αυξήσεις τιμών ενώ, παράλληλα, θα απορροφήσει μέρος του κόστους.
- Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρότι το μέγεθος της επίπτωσης στις επιχειρήσεις είναι μεγάλο, είναι μικρό το ποσοστό που σχεδιάζει να κάνει ενέργειες για τη διαχείρισή του, δεδομένου ότι το 63% απάντησε ότι δεν έχει πλάνα δράσης.
- Το 22% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα χρησιμοποιήσει Κεφάλαια Κίνησης, ώστε να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που έχει δημιουργηθεί, το 24% θα πιέσει τους προμηθευτές για εκπτώσεις μετρητοίς, το 19% ότι σχεδιάζει να μειώσει τις πιστώσεις στους πελάτες του και το 17% απάντησε ότι σχεδιάζει να ασκήσει πίεση στους προμηθευτές για μεγαλύτερες πιστώσεις.