Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη της, έτσι δημιουργούνται πολλά projects τα οποία προσφέρουν στους ανθρώπους ευκαιρίες να επενδύσουν τα χρήματά τους σε tokens ή να αγοράσουν αναμνηστικά που σχετίζονται με τη Βασίλισσα. Οι ερευνητές της Kaspersky καλούν τους ανθρώπους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και εξηγούν πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα δεδομένα σας κατά την πραγματοποίηση αγορών σε τέτοιους ιστότοπους.
Οι ειδικοί της Kaspersky ανακάλυψαν πολλά επενδυτικά projects που προσφέρουν crypto tokens και NFTs με το όνομα της Βασίλισσας Ελισάβετ II, «αποτίοντας – όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά- φόρο τιμής στην Αυτού Μεγαλειότητα». Τα παγκόσμια γεγονότα μεγάλης εμβέλειας χρησιμοποιούνται συχνά ως δέλεαρ για πολλά επενδυτικά εγχειρήματα κρυπτονομισμάτων, με τον θάνατο της Βασίλισσας να μην αποτελεί εξαίρεση. Επειδή τέτοιοι ιστότοποι δημιουργήθηκαν αρκετά πρόσφατα, ενδέχεται να μην είναι ασφαλείς, επομένως τυχόν δεδομένα του crypto wallet που εισάγουν οι χρήστες ενδέχεται να κινδυνεύουν εάν διαρρεύσει η βάση δεδομένων του ιστότοπου.
Στη μνήμη της μακροβιότερης βασίλισσας στον κόσμο, παρέχονται επίσης στους χρήστες αναμνηστικά νομίσματα ή μπλουζάκια που απεικόνιζαν την Αυτού Μεγαλειότητα. Οι περισσότεροι από τους ιστότοπους όπου προσφέρονται τέτοια προϊόντα είναι αρκετά καινούργιοι, επομένως με κανέναν τρόπο δεν μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς, ενώ κατά την πληρωμή ο χρήστης δεν μεταφέρεται σε ειδική ασφαλή σελίδα. Ως αποτέλεσμα, τυχόν δεδομένα κάρτας, διευθύνσεις ή ονόματα χρηστών ενδέχεται να μην προστατεύονται, πράγμα που σημαίνει ότι αυτές οι πληροφορίες μπορεί να κλαπούν από εγκληματίες του κυβερνοχώρου εάν η βάση δεδομένων του ιστότοπου παραβιαστεί. Επομένως, όταν αγοράζετε οποιαδήποτε αναμνηστικά στο διαδίκτυο επιλέξτε μόνο αξιόπιστα καταστήματα για αγορά. Ταυτόχρονα, μην ξεχάσετε να ελέγξετε τη διεύθυνση του ιστότοπου του καταστήματος. Συχνά οι απατεώνες δημιουργούν σελίδες phishing παρόμοιες με αυθεντικά διάσημα brands.
«Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ συγκλόνισε τον κόσμο, αντηχώντας στις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων. Για να αποτίσουν φόρο τιμής στην Αυτού Μεγαλειότητα, πολλοί χρήστες επιθυμούν να αγοράσουν ένα αναμνηστικό προϊόν ή ένα token με την εικόνα της. Ωστόσο, οι ιστότοποι όπου προσφέρονται τέτοια εμπορεύματα δημιουργούνται συνήθως με ταχείς ρυθμούς από ανθρώπους που δεν σκέφτονται καν την ασφάλειά τους. Όταν αγοράζετε από τέτοιους ιστότοπους, να θυμάστε ότι πολλοί από αυτούς δεν είναι ασφαλείς και ότι τα δεδομένα που εισάγονται σε τέτοιες σελίδες είναι πιθανό να κινδυνεύσουν να διαρρεύσουν. Γι’ αυτό θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε μια ισχυρή ασφαλή λύση για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Επιλέξτε επίσης να αγοράζετε μόνο από αξιόπιστα καταστήματα και να είστε καχύποπτοι για εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε εμπορεύματα – τέτοιου τύπου προσφορές αξιοποιούνται συχνά από εγκληματίες του κυβερνοχώρου ως δέλεαρ για να αποσπάσουν τα στοιχεία πληρωμής σας», σχολιάζει η Olga Svistunova, ειδικός σε θέματα ασφάλειας της Kaspersky.
Για να βεβαιωθείτε ότι είστε ασφαλείς όταν κάνετε αγορές στο διαδίκτυο, η Kaspersky συνιστά στους χρήστες:
- Για να προστατεύσετε τα δεδομένα και τα στοιχεία πληρωμών σας, καλό είναι να έχετε προηγουμένως βεβαιωθεί ότι η ηλεκτρονική σελίδα ολοκλήρωσης αγοράς και πληρωμής είναι ασφαλής. Θα ξέρετε ότι η διεύθυνση URL της ιστοσελίδας ξεκινά με HTTPS αντί για το συνηθισμένο HTTP. Ένα εικονίδιο κλειδαριάς θα εμφανίζεται επίσης συνήθως δίπλα στη διεύθυνση URL και η γραμμή διευθύνσεων σε ορισμένα προγράμματα περιήγησης θα είναι πράσινη. Εάν δεν το βλέπετε αυτό, μην προχωρήσετε.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας που παρέχει τη δυνατότητα ελέγχου ασφαλείας της διεύθυνσης URL που επισκέπτεστε και έχει επίσης τη δυνατότητα να ανοίξει οποιονδήποτε ιστότοπο σε προστατευμένο container για να αποτρέψει την κλοπή ευαίσθητων δεδομένων (όπως στοιχεία πληρωμής).
- Βεβαιωθείτε ότι όλο το λογισμικό σας είναι ενημερωμένο – ενημερώστε το λειτουργικό σας σύστημα και διάφορες εφαρμογές λογισμικού (οι εισβολείς εκμεταλλεύονται τα κενά σε ευρέως χρησιμοποιούμενα προγράμματα για να αποκτήσουν πρόσβαση).