Οδυνηρή έκπληξη επιφυλάσσουν για την Ευρώπη οι εκλογές στη Σουηδία η οποία αναλαμβάνει την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ταυτόχρονα θα ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Όλα δείχνουν πως η συντηρητική συμμαχία εξασφαλίζει μικρό προβάδισμα  στις βουλευτικές εκλογές έναντι της κεντροαριστεράς

Η Σουηδική Δημόσια Τηλεόραση SVT βάσει των αποτελεσμάτων από το 78% των περιφερειών παρουσίασε ότι η συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς προβλέπεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία 175 από τις συνολικά 349 έδρες  του  κοινοβουλίου.

Η κεντροαριστερά της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Αντερσον φαίνεται να συγκεντρώνει 174 έδρες. Εάν δεν υπάρξει ανατροπή, ο επικεφαλής των Μετριοπαθών της σουηδικής δεξιάς Ουλφ Κρίστερσον θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, με τους ακροδεξιούς Δημοκράτες να έχουν για πρώτη φορά επιρροή στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Η εκλογική αναμέτρηση είναι εξαιρετικά αμφίρροπη και αναμένεται να κριθεί με διαφορά μερικών χιλιάδων ψήφων.

Η άνευ ιστορικού προηγουμένου συμμαχία συντηρητικών-εθνικιστών και η απόφαση των Μετριοπαθών να προσεγγίσουν τους ακροδεξιούς Δημοκράτες της Σουηδίας, δημιουργούν νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης…