Τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης προσπαθώντας παράλληλα αφενός να μην προκαλέσει σοκ στις αγορές και αφετέρου να στείλει μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να διατηρήσει σε μηδενικό επίπεδο τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019, με τον Μάριο Ντράγκι να τονίζει ότι το QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) θα συνεχίσει να υπάρχει στη φαρέτρα της κεντρικής τράπεζας, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί.

Χθες το μεσημέρι, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε τον τερματισμό, στο τέλος του έτους, του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την τόνωση του πληθωρισμού και της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ανακοίνωσε σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου των τελευταίων ετών και την έναρξη μιας περιόδου υψηλότερων ρυθμών πληθωρισμού.

  • “Υιοθετήσαμε τις αποφάσεις αυτές γνωρίζοντας ότι η οικονομία είναι σε καλύτερη κατάσταση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι: οι ρυθμοί ανάπτυξης μετριάστηκαν κάπως το τελευταίο διάστημα, η υψηλή αβεβαιότητα διατηρείται λόγω γεωπολιτικών παραγόντων”, ανέφερε ο επικεφαλής της ΕΚΤ

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι παρά την απόφαση για τερματισμό του προγράμματος η χαλαρή  νομισματική πολιτική διατηρείται. Στόχος παραμένει η διαρκής σύγκλιση του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω, αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

Ο Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε παράλληλα ότι δεν έχει γίνει συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων ή για τερματισμό της επανεπένδυσης των ποσών από την εξόφληση τίτλων στη λήξη τους.

  • “Τα επιτόκια μας θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί”, ανέφερε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ