Σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι βρίσκεται αυτή την περίοδο το ESG με τους επαγγελματίες διαχειριστές να αναγνωρίζουν πως έρχονται όλο και μεγαλύτερες απαιτήσεις και δύσκολα μετρήσιμα κριτήρια για την υπαγωγή επενδύσεων στον κλάδο από τις ευρωπαϊκές αρχές, την ώρα που οι χώρες της ΕΕ η μία μετά την άλλη αποφασίζουν να καταφύγουν σε άνθρακα και λιγνίτη λόγω των προβλημάτων με τις ροές του ρωσικού φυσικού αερίου.
Την κατάσταση αναγνωρίζουν όλοι οι θεσμικοί οι οποίοι στα πλαίσια του 3ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης της ΕΘΕ που διοργάνωσε η ethosEVENTS (πρώτο zero- waste συνέδριο), κατέληξαν σε μερικά σημαντικά συμπεράσματα.
Έτσι στο Panel 3 με τίτλο Αμοιβαία Κεφάλαια και ESG και συντονιστή τον Ιδρυτή και CEO του Global Sustain Group κ. Μιχάλη Σπανό, κατέθεσαν μεταξύ άλλων τα εξής:
-Το ESG είναι σε σταυροδρόμι, αλλά είναι εδώ για να μείνει και είναι το μέλλον
-Οι ρυθμιστές της ΕΕ τα έχουν κάνει από την αρχή δύσκολα και τα πρότυπα και τα κριτήρια θα γίνουν δυσκολότερα γιατί όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, σε ορισμένες περιπτώσεις «έχουν βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο».
-Οι εταιρίες προσαρμόζονται και βελτιώνονται
-Η μετάβαση στις αρχές που πρεσβεύει το ESG για περιβάλλον, κοινωνία και εταιρική διακυβέρνηση, δεν είναι αγώνας ταχύτητας, αλλά μαραθώνιος.
Η κα Ελένη Κορίτσα αντιπρόεδρος ΔΣ και αναπληρώτρια CEO της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, αφηγήθηκε την εμπειρία 5 ετών που σταδιακά γινόταν όλο και δυσκολότερη και προειδοποίησε ότι έρχεται νέο κύμα κατηγοριοποίησης. Αναρωτήθηκε κατά πόσο έχουν αντιληφθεί όλοι τις πρόνοιες και τις δεσμεύσεις των επενδυτών με τις επιχειρήσεις.
Ο κ. Γιώργος Δαϊρης αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Asset Management ΑΕΔΑΚ, παρατήρησε ότι αυξάνονται οι εισροές στα ΑΚ που εστιάζουν στο ESG και σχολίασε τις παλινδρομήσεις και τα ερωτηματικά που έχουν γεννήσει οι έκτακτες αποφάσεις για επαναφορά στη χρήση άνθρακα και λιγνίτη σε ευρωπαϊκές χώρες.
Υποστήριξε όμως ότι «το ESG είναι εδώ για να μείνει», ενώ δήλωσε πως οι κοινωνίες θα δώσουν κατεύθυνση και θα υποχρεώσουν και τις εταιρίες να επιλέξουν.
Ο κ. Γιώργος Χρυσικός Εκτελεστικός Διευθυντής, μέλος του ΔΣ της Allianz ΑΕΔΑΚ, παρατήρησε ότι η νομοθεσία «έβαλε το κάρο πριν από το άλογο» ζητώντας από τους διαχειριστές να πάρουν στοιχεία από τις εταιρίες, αλλά έδωσε στατιστικά που δείχνουν ραγδαία βελτίωση και συμμόρφωση των ελληνικών εισηγμένων εταιριών στη συμμόρφωσή τους με κριτήρια ESG.
Πέρυσι είπε, στείλαμε σε 69 εισηγμένες στοιχεία και λάβαμε απαντήσεις από τις 16. Φέτος τον Απρίλιο απάντησαν διπλάσιες και το 64% είχε στοιχεία για μέτρηση του νερού, ενώ παρουσιάστηκε μεγάλη βελτίωση στα στοιχεία. Το συμπέρασμα του κ. Χρυσικού είναι ότι οι ελληνικές εταιρίες καταβάλλουν προσπάθειες και βελτιώνονται. Σχολίασε πάντως ότι αρκετά στοιχεία μεταξύ εταιριών δεν είναι συγκρίσιμα γιατί χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα μέτρησης.
Η κα Σοφία Παπαστεφάνου Υποδιευθύντρια της Διεύθυνσης Θεσμικών Χαρτοφυλακίων και Διεθνών Επενδύσεων στην Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ, στάθηκε στις προσπάθειες των θεσμικών να επικοινωνήσουν και να δημιουργήσουν στενότερη σχέση με τις εταιρίες που θέλουν να ενσωματώσουν τις αρχές του ESG.
Μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο η Alpha προσεγγίζει τις εταιρίες ακολουθώντας μία διαδικασία με 4 βήματα, ενώ σχολίασε ότι ο θεσμικός έχει πάντα τη δύναμη της ψήφου του στις Γενικές Συνελεύσεις ή ακόμα και της αποεπένδυσης, ειδικά αν υπάρχουν προβλήματα με την εταιρική διακυβέρνηση.
Η κα Δώρα Ροκά, Business Development Manager της Alpha Trust, παρατήρησε ότι η ενσωμάτωση των αρχών του ESG πρέπει να γίνει αργά και προσεκτικά με μεθοδική προσέγγιση. Είπε ότι η Alpha Trust δημιούργησε ξεχωριστή επιτροπή με σκοπό να συνεργάζεται και να συνδράμει την επενδυτική επιτροπή και επέμεινε ότι «η μετάβαση είναι μαραθώνιος κι όχι αγώνας ταχύτητας».
Είπε επίσης ότι η εκπαίδευση των μεγαλύτερων σε ηλικία πελατών είναι αναγκαία, καθώς το ESG ενστερνίζονται οι νεώτερες ηλικίες. Τέλος επισήμανε με τη σειρά της ότι η αγορά είναι τώρα σε σταυροδρόμι, αλλά το ESG είναι εδώ για να μείνει, με το οποίο άλλωστε συμφώνησε όλο το πάνελ.