Ανησυχητικές επισημάνσεις για το δημογραφικό και την άνοδο του προσδόκιμου ζωής έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής για τα Επαγγελματικά Ταμεία  Falco Valkenburg στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης. Παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με τις οποίες η δαπάνη άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα αυξηθεί στην πορεία του χρόνου, ενώ όπως είπε η Ελλάδα δεν έχει τέτοιο πρόβλημα γιατί έχει πάρει μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Valkenburg  τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι το προσδόκιμο της ζωής αυξάνεται κατά 27% στην ΕΕ και κατά 22% στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα οι γεννήσεις όλο και λιγοστεύουν σε έναν ορίζοντα των επόμενων 50 ετών.

Όπως είπε, αυτό βοηθάει με την κλιματική αλλαγή, αλλά η αύξηση των συνταξιούχων και η μείωση των εργαζομένων, αυξάνει το κόστος των συντάξεων και ανατρέπει την αναλογία των 3 εργαζομένων για ένα συνταξιούχο, σε 2 εργαζόμενους για κάθε ένα συνταξιούχο.

Ποια είναι η λύση; Προσέγγιση του πρώτου πυλώνα της Κοινωνικής Ασφάλισης με το δεύτερο πυλώνα της Επαγγελματικής Ασφάλισης και επαγγελματική ευελιξία με εργασία για συνταξιούχους, όχι βεβαίως με πλήρες ωράριο.

Κατά τη γνώμη του, αυτό θα γίνει μέσα από διάλυση των μύθων για τη σύνταξη και αλλαγή νοοτροπίας, όπου ανάφερε τις περιπτώσεις γνωστών και προβεβλημένων προσώπων, μεγάλης ηλικίας που εργάζονται από ευχαρίστηση ή επειδή κάνουν δημιουργικά πράγματα, όπως ο επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, ο ηθοποιός Μάικλ Κέην, ο Παύλος Ευμορφίδης της Cocomat και άλλοι.

Ο ίδιος επέμεινε ότι στα 65 δεν είσαι πια μεγάλος, κι ίσως αυτό να ισχύει πλέον για τα 75 ή τα 80…