Ανεβάζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες με περιθώρια ανόδου από 8,6% έως 23,6% σε σχέση με τι τρέχουσες τιμές η Goldman Sachs, που περιμένει αυξημένη κερδοφορία και μονοψήφια ανοίγματα, ενώ εκτιμά ότι ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε ένα πολυετές σημείο καμπής.

Η Goldman Sachs δίνει σύσταση αγοράς για την Alpha Bank, με τιμή-στόχο στα 1,68 ευρώ (από 1,12 ευρώ προηγουμένως) και για τη Eurobank με στόχο τα 1,40 ευρώ (από 0,65 ευρώ). Για την Τράπεζα Πειραιώς ο οίκος τηρεί ουδέτερη στάση με την τιμή-στόχο στ 1,70 ευρώ (από 1,47 ευρώ), ενώ δεν καλύπτει την ΕΤΕ.

Ο οίκος μιλά για ένα μεγάλο σημείο καμπής, αφού εκτιμά ότι έως το 2023, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων του κλάδου θα κινείται προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα κόκκινα δάνεια θα συγκλίνουν με τα ευρωπαϊκά επίπεδα, το Texas ratio θα έχει μειωθεί στο μισό, δηλαδή περίπου στο 30% και θα διανεμηθούν μερίσματα. Για την «καμπή» που κάνει λόγο, ο οίκος αναφέρει ότι η εμπειρία σε Τουρκία, Ρωσία και Ιταλία δείχνει ότι η επιτυχημένη αποκατάσταση των κεφαλαιακών μαξιλαριών, φέρνει σημαντικές αλλαγές στις αποτιμήσεις.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 85%, φέρνοντας τους δείκτες NPE από το 49% στο 12%. Η Godman Sachs υπολογίζει ότι προχώρησαν στην τιτλοποίηση δανείων 29 δισ. ευρώ το 2021 και με τιτλοποιήσεις επιπλέον 4 δισ. ευρώ που θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2022, ο δείκτης NPE αναμένεται να φτάσει στο 7% και να κινηθεί προς το 5% το 2023 και το 3% το 2024.

Η Εθνική και η Eurobank εκτιμάται ότι θα φτάσουν σε NPE 5-6% από το 2022, με τις Alpha και Πειραιώς να ακολουθούν το 2023.

Η Goldman προβλέπει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 πάνω από το 13% για το 2023, κάτι που σημαίνει ένα άνετο κεφαλαιακό buffer. «Αυτό δείχνει μια πιθανότητα συζήτησης για διανομή κεφαλαίων στους μετόχους»,αναφέρει.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ