Η «εργαλειοθήκη» των μέτρων με τα οποία η ΕΕ θα παλέψει τις ακριβές τιμές ενέργειας, θα δημοσιευτεί αυτή την εβδομάδα. Μεταξύ των μέτρων εξετάζεται και αυτό των συλλογικών αγορών ποσοτήτων φυσικού αερίου για να επιτευχθούν καλύτερες τιμές και να διαμορφωθούν αποθέματα.
Αλλά το μέτρο των συλλογικών αγορών έχει προκαλέσει αντιρρήσεις. Δεν βρίσκει σύμφωνους Γερμανία και Ολλανδία, οι οποίες εξέφρασαν αντιρρήσεις σύμφωνα με το Reuters, ενώ από το Βέλγιο εκφράζονται αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά του.
Ειδικότερα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters που επικαλείται τη γνώση προσχεδίου, η ΕΕ θα εξετάσει την πιθανότητα τα κράτη μέλη να αγοράζουν συλλογικά φυσικό αέριο καθώς επιδιώκει να βρει τρόπους για να προφυλαχθεί από το ράλι των τιμών της ενέργειας.
Η ΕΕ θα δημοσιεύσει αυτή την εβδομάδα «εργαλειοθήκη» μέτρων που θα μπορούν οι χώρες μέλη να χρησιμοποιήσουν. Σύμφωνα με το προσχέδιο, η Κομισιόν θα εξετάσει τα πιθανά οφέλη από μια σύμπραξη των χωρών για κοινές αγορές φυσικού αερίου – μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι τις τελευταίες εβδομάδες από διάφορες κυβερνήσεις.
Οι χώρες θα μπορούν να αγοράσουν συλλογικά φυσικό αέριο για να δημιουργήσουν ένα στρατηγικό απόθεμα, σημειώνεται στο προσχέδιο, ενώ η συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχέδιο θα είναι εθελοντική.
Το προσχέδιο, το οποίο μπορεί να αλλάξει μέχρι τη δημοσίευση του την Τετάρτη, επιβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι τα μέτρα που πήραν οι εθνικές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσουν το ράλι των τιμών – όπως πλαφόν στις τιμές και προσωρινές μειώσεις στους φόρους – είναι συμβατά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και μπορούν εν μέρει να χρηματοδοτηθούν από τα έσοδα που οι εθνικές κυβερνήσεις συγκεντρώνουν από την ευρωπαϊκή αγορά άνθρακα.
Μια κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση στην Ε.Ε. πάντως δεν είναι κάτι που θέλουν όλες οι χώρες. Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν προειδοποιήσει κατά μιας τέτοιας παρέμβασης στην αγορά, ενώ το Βέλγιο έχει εκφράσει αμφιβολίες αν οι κοινές αγορές στο φυσικό αέριο θα μπορούσαν να κάμψουν τις τιμές, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανακαίνιση κτιρίων προκειμένου να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια, σύμφωνα με το προσχέδιο.
Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, η Κομισιόν αναφέρει ότι η πιο αποτελεσματική άμυνα στην άνοδο των τιμών είναι η μεταστροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η μείωση της έκθεσης των χωρών στις μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας.