Είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος συμφωνία που έχει υπογράψει ελληνική εταιρεία στον τομέα  της πράσινης ανάπτυξης.

Είναι η αρχή μιας σειράς συμμαχιών που τώρα πια με αξιοπιστία μπορεί να χτίζει η ΔΕΗ ώστε να φέρει την Ενεργειακή μετάβαση στη χώρα. Η ΔΕΗ σχεδιάζει έργα προυπολογισμού 3 δισ Ευρώ που θα φέρουν επιπλέον 4,8 GW στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ξεκινά από το Αμύνταιο με τη συμφωνία δημιουργίας κοινού επιχειρηματικού φορέα με τον Γερμανικό κολοσσό RWE Renewables.

Στο κοινό σχήμα που δημιουργείται και θα συμπεριλάβει έργα ισχύος 2 GW,  η ελληνική πλευρά θα εισφέρει 940 MW ηλιακής ενέργειας στα ορυχεία στο Αμύνταιο και η Γερμανική, 1 GW μέσω δέσμευσης  αδειών από την ελληνική εταιρεία ΙΔΕΑ που δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ.

Η ελληνογερμανική συμμαχία έχει μπει στο στάδιο της υλοποίησης αφού έχει ήδη συσταθεί το κοινό σχήμα με πρόεδρο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗΑΝ, Κωνσταντίνο Μαύρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Κώστα Παπαμαντέλο από την πλευρά της RWE Greece.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύμπραξη που πραγματοποιεί εκτός της αμερικανικής ηπείρου η Γερμανική εταιρεία, RWE, αυτή την περίοδο στην Ευρώπη.

Για το πρότζεκτ η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ έχει ιδρύσει 9 συνολικά εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV) .

Έχει ήδη συσταθεί η RWE Greece, στην οποία οι Γερμανοί θα κατέχουν ποσοστό 51% και το 49% η ΔΕΗΑΝ. Το κατασκευαστικό έργο ξεκινά το αργότερο μέσα σε 6 μήνες. Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται σε 3 έως 5 χρόνια.

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις υψηλές τιμές ενέργειας εξήγησε το σχέδιο της Ευρώπης:

  • “Πρέπει να είμαστε σαφείς. Η τρέχουσα αύξηση των τιμών έχει ελάχιστη σχέση με τις πολιτικές μας για το κλίμα αλλά σχετίζεται πολύ με την εξάρτησή μας από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και τις ασταθείς τιμές τους.Η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) παρέχει τη μόνη διαρκή λύση στην ενεργειακή πρόκληση της Ευρώπης: περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση.
  • Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια συνεχίζουν να παράγουν τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη τους τελευταίους μήνες και δεν είναι εκτεθειμένες στη μεταβλητότητα των τιμών.”

Το συμπέρασμα είναι αυτονόητο:

Η Ελλάδα είναι μία από χώρες της Ευρώπης με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και πλέον διαθέτει συγκεκριμένα,  φιλόδοξα αλλά υλοποιήσιμα, αναπτυξιακά σχέδια για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δύο ενεργειακοί όμιλοι με μεγάλη εμπειρία, η RWE και η ΔΕΗ, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να συμβάλουν στην επιτάχυνση της ελληνικής ενεργειακής μετάβασης αναπτύσσοντας μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα στη χώρα…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ