Γράφει η «ξενοδόχος»
«Πονοκέφαλος» παραμένει η Βρετανία για τον τουρισμό της Μεσογείου και φυσικά και τη χώρα μας, την ίδια στιγμή που οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς βλέπουν «φως» από τις ΗΠΑ.
Το είπε άλλωστε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος, κάνοντας λόγο για ‘’ανέλπιστο ρεύμα’’ όσον αφορά τις προγραμματισμένες πτήσεις από τις ΗΠΑ φέτος το καλοκαίρι που ξεπερνούν και αυτές του 2019.
Για τη Βρετανία ωστόσο, που προς το παρόν δεν ανοίγει εύκολα τον ταξιδιωτικό διάδρομο για την Ελλάδα ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει να διαχωρίσει τις περιοχές που έχουν αυξημένα ποσοστά κρουσμάτων και να ενημερώσει τις βρετανικές αρχές για να μην καθυστερήσουν οι αφίξεις Βρετανών τουριστών προς την Ελλάδα.
Το «άνοιγμα» του διαδρόμου για συγκεκριμένα ελληνικά νησιά έχουν ζητήσει εσχάτως ούκ ολίγες αεροπορικές εταιρείες, ασκώντας πιέσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, από τους ‘’πρωταθλητές’’ του τουρισμού στο Αιγαίο καταγράφηκαν περισσότερες από 520 διεθνείς πτήσεις το πρώτο 15νθήμερο του τουρισμού και ο Μάιος έκλεισε με 63.761 ξένους τουρίστες. Η αρχή δεν ήταν κι άσχημη -τηρουμένων φυσικά πάντα των αναλογιών- για τους προορισμούς του Ν. Αιγαίου, μέσω των διεθνών αεροδρομίων της Μυκόνου, Σαντορίνης, Κω και Ρόδου, αφού περισσότερα από 520 αεροπλάνα από ευρωπαϊκές και όχι μόνο πόλεις πέταξαν προς τα διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου.
Συγκεκριμένα, η Ρόδος τα τρία Σάββατα του Μαΐου στις 15, 22 και 29 του μηνός, υποδέχθηκε 2.326, 3.727 και 3.980 επισκέπτες αντίστοιχα, επιβεβαιώνοντας την σταδιακά ανοδική τάση της επιβατικής κίνησης, η οποία παρατηρείται και στα τέσσερα αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου.
Ενδεικτικά, αναφέρεται ακόμα η Κως, όπου οι αντίστοιχες αφίξεις κατά τις 3 παραπάνω ημερομηνίες κινήθηκαν από τους 1.704 στους 3.298 και στους 3.720 επιβάτες για το τελευταίο Σάββατο του Μαΐου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fraport (για τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης και της Μυκόνου), ο Μάιος κλείνει ως εξής, εξασφαλίζοντας ένα καλό «ζέσταμα» για τους προορισμούς….
Υπενθυμίζεται ότι στα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνονται οι επιβάτες που μετακινούνται μέσω του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» με πτήσεις εσωτερικού αλλά και οι επιβάτες που μετακινούνται μέσω του ακτοπλοϊκού δικτύου.