Γράφει η «ξενοδόχος»

Ήταν τον περασμένο Μάρτιο, μετά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, όταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  ανακοίνωσε ο ίδιος το …ραντεβού στα λουλουδάδικα έξω από τη Βουλή.

Τα ανθοπωλεία, μία χαρακτηριστική εικόνα του κέντρου της Αθήνας, μετά από χρόνια που παρέμειναν κλειστά, στόλισαν και πάλι τότε το πεζοδρόμιο δίπλα στη Βουλή, ενώ όπως είχε ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης:

  • «η απόφαση για την προκήρυξη του διαγωνισμού έχει ληφθεί και από το φθινόπωρο η εικόνα θα είναι καθημερινή».

Σήμερα Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 λοιπόν, αναμένεται να συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και η έγκριση ή μη της αρχιτεκτονικής μελέτης αναδιαρρύθμισης καταστημάτων των ανθοπωλείων της Βουλής.

Η ιστορία αυτών των ανθοπωλείων πηγαίνει πολλές δεκαετίες πίσω, στο μακρινό 1932 όταν αποκαλύφθηκε το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και δημιουργήθηκαν πάγκοι με λουλούδια στο σημερινό κτήριο του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας…

Στη συνέχεια αποφασίστηκε το άνοιγμα μικρών ανθοπωλείων στο πλάι της Βουλής που εκείνη την εποχή δημιουργήθηκε στους χώρους των πρώην ανακτόρων.

Ο κόσμος αγάπησε τα ανθοπωλεία, καθώς πλέον μπορούσε να αγοράσει λουλούδια και να τα καταθέσει στο μνημείο, προς τιμήν της νεολαίας που θυσιάστηκε στους απελευθερωτικούς πολέμους της Ελλάδας.

Παράλληλα, τα ανθοπωλεία αποτελούσαν και τους κύριους προμηθευτές λουλουδιών του Παλατιού.

Τα μικρά αυτά ανθοπωλεία σύντομα εξελίχθηκαν σε θεσμό της αθηναϊκής κοινωνίας που τα στήριξε. Οι νοικοκυραίοι στόλιζαν τα μπαλκόνια και τις αυλές που τότε είχαν σχεδόν όλες οι οικίες της πόλης. Για τον λόγο αυτόν θεσμοθετήθηκε  ένα είδος  νομικής «προστασίας», ώστε να μη μπορεί να αλλάξει η χρήση τους.

Eτσι για πολλές δεκαετίες διασφαλίστηκε η λειτουργία τους και άντεξαν στο χρόνο όσο λίγα επαγγελματικά στέκια στην πόλη.

Τα ανθοπωλεία έγιναν σημείο ραντεβού, τοπωνύμιο, ζωντανό μνημείο της Αθήνας, που δημιουργούσε τη σύγχρονη ταυτότητά της.

Λόγω της Βουλής, των Υπουργείων, των Κυβερνητικών κτηρίων αλλά και του Παλατιού, τα ανθοπωλεία αυτά γνώρισαν μέρες και χρόνους δόξας.

Το κομβικό σημείο των ανθοπωλείων βοήθησε να αντέξουν στο χρόνο.

Ωστόσο, η κρίση, τα επεισόδια και η γενικότερη «πτώση» του κέντρου, σταδιακά τα οδήγησε  σε μαρασμό με αποκορύφωμα ότι πριν από λίγα χρόνια είχε προταθεί η μετατροπή τους σε ΚΕΠ ή σε πωλητήρια του Ιδρύματος της Βουλής.

Σήμερα όλα δείχνουν πως τα ανθοπωλεία στο πλάϊ της Βουλής, θα αντέξουν για λίγο καιρό ακόμη…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ