Κόκκινα δάνεια και αναβαλλόμενη φορολογία ήταν και είναι οι δύο μεγάλες προκλήσεις του τραπεζικού μας συστήματος.
Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν σταμάτησε ούτε μία μέρα να επισημαίνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας δεν είναι εφικτή χωρίς την ταυτόχρονη επίλυση αυτών των δύο γρίφων.
Τελικά βρέθηκε η Δαμόκλειος Σπάθη.
Μετά από παλινωδίες ετών, η Atticabank κατάφερε επιτέλους να αποκτήσει ένα διοικητικό σχήμα που ομονοεί, συναισθάνεται την κρισιμότητα των συγκυριών και -κυρίως- ακούει προσεκτικά τις παραινέσεις του Γιάννη Στουρνάρα.
Αφού δεν κατάφερε να πείσει την πολιτική ηγεσία για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (National Asset Management Agency) o Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κάνει τα λόγια του πράξη, ξεκινώντας από την “μικρή” -αλλά βαριά τραυματισμένη από την πολιτική κακοδιαχείριση του παρελθόντος- AtticaBank.
- Οι ονειρώξεις του παρελθόντος για μια -κρατικά ή κομματικά ελεγχόμενη- Τράπεζα που θα λειτουργούσε σ’ ένα παράλληλο χρηματοπιστωτικό σύμπαν, μακριά από τον έλεγχο και τους κανόνες της Φρανκφούρτης, σήμερα δεν υπάρχουν.
Η Atticabank θα “παντρευτεί” με τον ιδιωτικό τομέα. Θα αποκτήσει ιδιώτες μετόχους και οι παλαιοί μέτοχοι (ο ΕΦΚΑ με 32,34% και το ΤΜΕΔΕ με 46,32%) στο κοντινό μέλλον, θα έχουν μικρότερη επιρροή αλλά σ’ ένα πολύ μεγαλύτερο, ισχυρότερο και υγιέστερο Τραπεζικό οργανισμό.
- Η αναβαλλόμενη φορολογία θα μετατραπεί -προσωρινά- σε μετοχικό κεφάλαιο υπέρ του Δημοσίου.
Το Κράτος θα επιλέξει μέσα από μια ανοικτή διαδικασία -τον-ή- τους στρατηγικούς ιδιώτες επενδυτές που θα αναλάβουν να οδηγήσουν την Atticabank σε μια νέα σελίδα της ιστορίας της, μακριά από το αμαρτωλό παρελθόν της.
- Ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε αυτοπροσώπως τον Πρωθυπουργό για το σχέδιο του.
Η διοίκηση της Atticabank έχει ενημερωθεί από καιρό.
Με τις τελευταίες προσθαφαιρέσεις στο διοικητικό συμβούλιο, υπάρχει πλέον μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση, μια χαραγμένη πορεία που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί -έστω και την τελευταία στιγμή- την περίοδο του χαμηλού κόστους χρήματος και της επενδυτικής διάθεσης για ανάληψη τραπεζικού ρίσκου σε μια χώρα σαν την Ελλάδα.
- Από τη στιγμή που η πρόταση Στουρνάρα για την Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού δεν υλοποιήθηκε, μοναδικό στήριγμα στην προσπάθεια εξυγίανσης της Atticabank θα είναι οι …ώμοι του ΗΡΑΚΛΗ ΙΙ.
- Ο Μηχανισμός κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής» θα χρηματοδοτήσει την τελευταία μεγάλη προσπάθεια.
Θα υπάρξει μία ακόμη -η τελευταία- τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων η οποία πήρε και τη συμβολική ονομασία «Ωμέγα».
Η Atticabank ήταν η πρώτη που (το 2017) προχώρησε σε τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα. Το εγχείρημα «Άρτεμις» στηρίχθηκε τότε στην Σουηδική εξειδικευμένη εταιρεία την Aldridge. Στη συνέχεια συμμετείχαν Αμερικανοί επενδυτές και αρκετοί ομογενείς, με το fund Ellington. Οι δύο αυτές εταιρείες είχαν αγοράσει τα junior ομόλογα- τα οποία αντιστοιχούσαν σε κόκκινα δάνεια περίπου 700 εκατ. ευρω – έναντι περίπου 70 εκατ.ευρώ.
H νέα τιτλοποίηση “Ωμέγα” θα παντρευτεί με την παλαιότερη “Άρτεμις” ώστε και οι δύο μαζί να λειτουργήσουν ως εφαλτήριο για την οριστική απαλλαγή της Atticabank από τα βαρίδια του παρελθόντος.
Θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει το Σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙ.
- Η Atticabank θα πουλήσει τα Mezzanine και Junior ομόλογα της τιτλοποίησης, για να μπορέσει να πάρει την κρατική εγγύηση στα senior ομόλογα από τον ΗΡΑΚΛΗ ΙΙ.
- Για τις επόμενες εξελίξεις, τον δρόμο που έχει ήδη χαράξει με επιτυχία η Τρ. Πειραιώς.
Όλα θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί ταχύτερα, συντομότερα και απλούστερα ΑΝ είχε γίνει δεκτή η πρόταση Στουρνάρα για τη δημιουργία μιας Εθνικής Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού.
Σήμερα όμως οι συνθήκες απαιτούν ταχύτητα, συνέπεια και επαγγελματισμό που σίγουρα διαθέτει –τώρα πια– η διοίκηση της Atticabank….