Όλες οι διοικήσεις Τραπεζών στην Ευρώπη αλλά και ο SSM (Single Supervisory Mechanism) στην Φρανκφούρτη, παρακολουθούν προσεκτικά -και καθόλου διακριτικά- τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που από σήμερα μπαίνει στην τελική ευθεία ενόψει του reverse split και της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών στις 19 Απριλίου.

Η πρώτη διαπίστωση είναι ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη του 1 δισ Ευρώ –όπως ακριβώς είχε ενημερώσει τους αναγνώστες του το “Β” προ μηνός– .

Το βιβλίο προσφορών ανοίγει στις 21 Απριλίου και θα κλείσει -το αργότερο- στις 23 Απριλίου.

Η ονομαστική τιμή έχει καθοριστεί στο 1 ευρώ αλλά η τιμή διάθεσης μάλλον θα είναι υψηλότερη, θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Πειραιώς.

Θέματα αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αντιμετωπίζουν δεκάδες Ευρωπαϊκές Τράπεζες (κυρίως του Ευρω-Νότου) οι διοικήσεις τους ωστόσο είναι ιδιαίτερα διστακτικές λόγω των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Η εμπειρία και ο τρόπος διαχείρισης της Τράπεζας Πειραιώς θα χρησιμοποιηθεί ως παράδειγμα από τις διοικήσεις των άλλων τραπεζών.

Αν τελικά η αύξηση κεφαλαίου ξεπεράσει κατά 20% το 1 δισ Ευρώ, δηλαδή ολοκληρωθεί στα 1,2 δισ. ευρώ, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αγοράσει 310 εκατ. ευρώ και οι ιδιώτες Έλληνες και ξένοι θα μοιραστούν τα 900 εκατ. ευρώ.