Ο στόχος είναι φιλόδοξος, αισιόδοξος αλλά επίτευξη του θα σηματοδοτήσει μια θεαματική αλλαγή (και στα χρηματιστηριακά) δεδομένα του τραπεζικού μας συστήματος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης ενημέρωσε τους αναλυτές ότι η τράπεζα επιδιώκει να μειώσει δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και Ανοιγμάτων (NPL και NPEs) σε μονοψήφιο επίπεδο μέχρι το 2022 χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

  • Yπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank έχει στο μετοχικό της κεφάλαιο,  τον χαμηλότερο αναβαλλόμενο φόρο (ως ποσοστό των ιδίων κεφαλαίων).

Εφόσον ο στόχος για μονοψήφιο  NPE ratio επιτευχθεί, η Alpha Bank θα είναι η μοναδική συστημική τράπεζα που δεν θα επιβαρύνει τους μετόχους της για να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος (της χώρας και του τραπεζικού μας συστήματος).

  • Η Eurobank κατάφερε να ενισχύσει τα κεφάλαια της με την απορρόφηση της Grivalia.
  • Η Εθνική με την ανταλλαγή (swap) ομολόγων με τον Ελληνικό Δημόσιο (project Titlos).
  • H Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη δρομολογήσει την πολυσυζητημένη αύξηση κεφαλαίου που ταυτόχρονα διορθώνει και την στρεβλή κρατικοποίηση της.

Η διοίκηση της Alpha Bank με χρηματιστηριακή αξία 1,5 δισ Ευρώ, μικρότερη των άλλων συστημικών τραπεζών. To Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha κατά 11% μόνο, άρα δεν πιέζεται για αλλαγές σύντομα. Η διοίκηση συνεχίζει τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων προσπαθώντας ταυτόχρονα το κόστος να μην επιβαρύνει υπέρμετρα το μετοχικό της κεφάλαιο.