γράφει ο Γιάννης Λεοντάρης

Οι συστάσεις για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και μέτρα όπως η αποφυγή συνωστισμού, ο καλός εξαερισμός των χώρων με «φυσικό», κατά προτίμηση, αέρα (από ανοιχτά παράθυρα κλπ) και η αποφυγή στενών επαφών.

Τί γίνεται όμως όταν αυτό είναι αδύνατο, ακριβώς λόγω της ανάγκης αντιμετώπισης του COVID – 19;

Για παράδειγμα, στα νοσοκομεία που δέχονται περιστατικά COVID – 19, πολλοί εσωτερικοί τους χώροι είναι αδύνατο να αεριστούν με «φυσικό» τρόπο, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι και πρακτικά αδύνατο για τους εργαζόμενους να κρατήσουν αποστάσεις μεταξύ τους, άσχετα από τα ατομικά μέτρα προστασίας που έχουν πάρει.

Ιδιαίτερα για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που φιλοξενούν περιστατικά COVID – 19 (οι οποίες είναι και στο επίκεντρο της δημοσιότητας), είναι και πρακτικά αδύνατο (όπως και για κάθε άλλη ΜΕΘ) να ανανεώνεται ο αέρας με «φυσικό» τρόπο διότι έτσι ο επιβαρυμένος ασθενής ενδέχεται να εκτεθεί και σε άλλα μικρόβια, και για το λόγο αυτό ο αέρας θα πρέπει να είναι όσο γίνεται περισσότερο «αποστειρωμένος».

Επιπλέον, δίπλα στους ασθενείς που φιλοξενούν οι συγκεκριμένες ΜΕΘ χρειάζεται πολλές φορές να βρίσκονται γιατροί και νοσηλευτές, πράγμα που σε ένα βαθμό αυξάνει και τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου, καθώς τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει το προσωπικό των νοσοκομείων μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης της νόσου μέσα σε αυτό, όχι όμως και να τις εξαλείψει.

Μία σημαντική βοήθεια στην αντιμετώπιση των παραπάνω έρχεται να σώσει η ρομποτική τεχνολογία, και όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη, και άμεσα.

  • Mέσα στις επόμενες ημέρες, 11 χώρες της ΕΕ (ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα) θα παραλάβουν συνολικά 29 αυτόνομα ρομπότ απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία (UV), το καθένα από τα οποία θα είναι σε θέση να απολυμαίνει έναν κανονικό θάλαμο ασθενών σε 10 μόλις λεπτά, και πάνω από 18 θαλάμους με μία μόνο φόρτιση.

Ήδη τα 2 πρώτα τέτοια ρομπότ έχουν ήδη «πιάσει δουλειά» σε νοσοκομεία της Σλοβενίας.

Η διαδικασία απολύμανσης με ακτινοβολία UV δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για την υγεία ασθενών και ιατρικού – νοσηλευτικού προσωπικού, είναι πολύ πιο αποτελεσματική και σύντομη από τη «συμβατική» χειροκίνητη διαδικασία, και είναι ασφαλέστερη για το νοσοκομειακό προσωπικό διότι δε χρησιμοποιεί χημικό απολυμαντικό και δε χρειάζεται πλέον να χειρίζεται, να μεταφέρει ή να αποθηκεύει τοξικές, επικίνδυνες ή διαβρωτικές χημικές ουσίες.

  • Το προσωπικό καθαρισμού χειρίζεται το ρομπότ εξ αποστάσεως μέσω εφαρμογής για φορητές συσκευές, και ο χειρισμός γίνεται έξω από την αίθουσα που πρόκειται να απολυμανθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι παρών κανένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η απολύμανση με UV ακτινοβολία δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς στο εμπόριο κυκλοφορούν εδώ και χρόνια πολλές φορητές συσκευές που διαθέτουν εσωτερικά λαμπτήρες UV ακτινοβολίας, και μπορούν να απολυμάνουν οτιδήποτε τοποθετούσε ο χρήστης στο εσωτερικό τους.

Τέτοιες συσκευές ίσως να έχετε συναντήσει και σε δημόσιους χώρους, όπως αεροδρόμια, όπου ο χρήστης μπορούσε να τοποθετήσει στην ειδική υποδοχή το κινητό του, το οποίο μπορούσε να απολυμάνει, και παράλληλα να φορτίσει.

  • Το «πρόβλημα» για την αντίστοιχη απολύμανση μεγάλων χώρων είναι η πολύ μεγάλη ισχύς που απαιτείται να έχουν οι λαμπτήρες UV ακτινοβολίας, κάτι που απαιτούσε ειδική κατασκευή βιομηχανικού σχεδιασμού.

Τέτοιες κατασκευές – ρομπότ προμήθευσε στην ΕΕ η δανική εταιρεία UVD Robots που κέρδισε το σχετικό διαγωνισμό, και θα προμηθεύσει, σε αυτή τη φάση, τις χώρες της ΕΕ με 200 τέτοια ρομπότ, συνολικής αξίας 12 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ