Η Ελλάδα πιθανότατα θα χάσει την πρόσβαση στο φθηνό χρήμα της κεντρικής τράπεζας όταν βγει από το πρόγραμμα διάσωσης αυτό το καλοκαίρι, αυξάνοντας ενδεχομένως το κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες της, σημειώνουν πηγές στο Reuters και στο Bloomberg.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, η απώλεια της χρηματοδοτικής πρόσβασης θα έθετε επίσης την Ελλάδα άλλο ένα βήμα μακριά από το να συμμετέχει στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 2,55 τρισ. ευρώ, αφήνοντας την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης έξω από το πρόγραμμα τόνωσης της ΕΚΤ.
Η έξοδος από το πρόγραμμα θα τόνωνε την εμπιστοσύνη στα οικονομικά της χώρας αλλά επίσης θα απέκλειε την Ελλάδα από την απαλλαγή της ΕΚΤ από τις ελάχιστες πιστωτικές της απαιτήσεις.
Τα ομόλογα της Ελλάδας με αξιολόγηση “junk”, δεν θα μπορούσαν πλέον να γίνουν αποδεκτά ως collateral στις τακτικές πράξεις χρηματοδότησης.
Οι πηγές ανέφεραν ότι η ΕΚΤ δεν θα κάνει καμία εξαίρεση και θα ανακαλέσει το waiver, όπως έκανε και στην περίπτωση της Κύπρου στις αρχές του 2016 όταν πραγματοποίησε μια επιτυχημένη έξοδο από το δικό της πρόγραμμα.
Οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται τώρα 4,5-5 δισ. ευρώ στις τακτικές πράξεις της ΕΚΤ, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Εάν χάσουν την πρόσβαση, μπορεί να επιστρέψουν στην χρηματοδότηση του ELA, όπου το επιτόκιο είναι 1,25%, σε σχέση με το μηδενικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης και το 0,25% του επιτοκίου χορήγησης της ΕΚΤ.