“Δεν κάνουμε δώρο στις εταιρείες. Βάζουμε σαφείς και αυστηρούς κανόνες”. Αυτό ήταν το μήνυμα του  Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδώνιδος Γεωργιάδη ο οποίος αναγκάστηκε να δώσει διευκρινίσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας».

Το καυτό θέμα συζήτησης ήταν οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το “δώρο” προς στις ασφαλιστικές εταιρείες, με αφορμή το άρθρο 268 του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να αυξήσουν τις τιμές των ασφαλίστρων στα παλιά γενναιόδωρα συμβόλαια υγείας.

«Συγκλονιστική παρανόηση» χαρακτήρισε ο Άδωνις Γεωργιάδης την κριτική που ασκείται.

  • Η διάταξη αφορά στα συμβόλαια που οι εταιρείες έχουν ήδη το μονομερές δικαίωμα αναπροσαρμογής ασφαλίστρων και όχι τα κλειστά που δεν περιλαμβάνουν τέτοιο δικαίωμα προσαρμογής.

Μέχρι σήμερα, όταν οι εταιρείες προχωρούσαν σε κάποια αύξηση των Συμβολαίων Υγείας δεν υπήρχε ανώτατο όριο. Χιλιάδες ασφαλισμένοι υπέβαλλαν προσφυγές στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή,  δεν είχε κάποιο οδικό χάρτη για το τελικά εάν η αύξηση που η εταιρεία επέβαλλε ήταν «σωστή» ή βασιζόταν σε κάποια στοιχεία και δεδομένα. Κάθε περίπτωση κρίνονταν αυτοτελώς.

Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έβγαζε την απόφαση με καθυστέρηση ενός ή δύο χρόνων. Αν μάλιστα η Ασφαλιστική Εταιρεία προσέφευγε στα δικαστήρια ο χρόνος αυτός έφτανε τα 10 χρόνια....

Με το άρθρο 268, είπε ο υπουργός:

  • “Βάζουμε κανόνα βάσει του οποίου οι εταιρείες θα μπορούν να κάνουν προσαρμογή στα ασφάλιστρα των συμβολαίων που έχουν αυτό το δικαίωμα και το γνωρίζει ο ασφαλισμένος. Βάζουμε αντικειμενικά κριτήρια”.

Ωστόσο το νομοσχέδιο, “επιδέχεται βελτίωσης”, παραδέχθηκε ο υπουργός.

  • Θα κάνουμε βελτίωση και θα θέσουμε ως σημείο αναφοράς τον δείκτη του ΙΟΒΕ για τις δαπάνες υγείας της χώρας.
    Άρα, λοιπόν η αύξηση που οι εταιρείες θα μπορούν να κάνουν, θα βασίζεται στον δείκτη του ΙΟΒΕ”.

Οι ασφαλισμένοι που δεν θα δεχθούν την αύξηση στα συμβόλαιά τους, χάνουν τα συμβόλαιά τους και θα πρέπει να αναζητήσουν ασφαλιστική κάλυψη σε άλλη εταιρεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ