Το κόκκινο καμπανάκι έκρουσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι από εμάς και την συμπεριφορά μας εξαρτάται το ενδεχόμενο έξαρσης. Μάλιστα, ο καθηγητής δεν απέκλεισε με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και τους δείκτες το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να εμφανιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Ο κίνδυνος είναι ορατός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας κατά την κατ’ εξαίρεση ενημέρωση του προς τους πολίτες. Με ιδιαίτερη σημειολογία τόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς όσο και ο κ. Τσιόδρας και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης που ήταν παρών στη σημερινή ενημέρωση, φορούσαν μάσκα.

Τα δεδομένα

Ο δείκτης R παραμένει στο 1, γεγονός που ερμηνεύτηκε από τον καθηγητή ως διατήρηση της πανδημίας, εξηγώντας ότι το ένα κρούσμα «δίνει» ένα ακόμη, αλλά ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν αυξηθεί τότε η εξέλιξη θα είναι δυσχερής. Ο ίδιος  σχολίασε ότι πλέον καταγράφονται κρούσματα σε νεαρότερες ηλικίες,  το οποίο όμως απέδωσε και στους μαζικότερους ελέγχους.

Σε παρακλητικό τόνο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, καυτηριάζοντας φαινόμενα χαλάρωσης και εφησυχασμού, ζήτησε από τους νέους να τηρούν τα μέτρα και να προστατεύσουν  τους μεγαλύτερους που κινδυνεύουν. Μάλιστα, η επιτροπή εμπειρογνώμων έχει συζητήσει μια επικοινωνιακή στρατηγική, όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας για την αφύπνιση των νέων.

Και οι δυο επεσήμαναν ότι προς το παρόν δεν έχει δεχθεί σημαντική πίεση το σύστημα Υγείας της χώρας με τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ  να παραμένει στους  13 όταν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 44 στις 2 Μαΐου και 81 στις 31 Απριλίου.

Σχολιάζοντας την  καταγραφή των 121 κρουσμάτων ο κ. Τσιόδρας διασαφήνισε ότι οι αυξημένοι αριθμοί οφείλονται τόσο στην συστηματική διενέργεια ελέγχων αλλά και στην μετακίνηση πληθυσμών. Μάλιστα από την επιδημιολογική καμπύλη διαπιστώνεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα.

Σε ότι αφορά τις συστάσεις ο καθηγητής επεσήμανε ότι το μήνυμα έχει αλλάξει και πλέον φοράμε την μάσκα για να προστατεύσουμε τους άλλους από εμάς, αλλά και εμάς από τους άλλους.

Μέτρα

Σε νέα μέτρα για την ανάσχεση της μετάδοσης του κοροναϊού ανακοίνωσε προχωρά η κυβένρηση όπως ανακοίνωσε ο  κ. Χαρδαλιάς.

Από τα σύνορα στην Κακαβιά, θα απαγορεύεται από αύριο η διέλευση από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί για να πραγματοποιούνται συστηματικότεροι έλεγχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εκεί θα εγκατασταθεί μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακόμη, από τις 16 Αυγούστου όσοι έρχονται από την Αλβανία που εισέρχονται από  μέσω της Κακαβιάς θα τίθενται σε επταήμερη κατ’ οίκον απομόνωση.

Έως τις 31 Αυγούστου παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων για κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) και τις δεξιώσεις που τις ακολουθούν.

Στο εξής θα πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων σε συνεργασία με τον υπουργείο Ανάπτυξης και τον ΕΦΕΤ.

Υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του πλοίου και στο κατάστρωμα, ενώ απαγορεύονται οι εκδηλώσεις σε πλοία.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο υφυπουργός  να προχωρήσει η κυβέρνηση στον περιορισμό του ωραρίου κέντρων διασκέδασης σε τοπική κλίμακα, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα της περιοχής και ο αριθμό των κρουσμάτων το απαιτούν.

Επιδημιολογικά δεδομένα

Καταγράφηκαν 121 νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα, εκ των οποίων τα πέντε εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Επτά εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

Σε ότι αφορά τα γηγενή κρούσματα

– 26 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
– 47 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη,
– Οκτώ κρούσματα στη Χαλκιδική, πέντε από τα οποία συνδέονται με βάπτιση,
– Οκτώ κρούσματα στη Λάρισα,
– Επτά κρούσματα στην Κέρκυρα,
– Δύο  κρούσματα στην Ημαθία,
– Ένα  κρούσμα στην Καβάλα,
– Δύο  κρούσματα στις Σέρρες,
– Ένα  κρούσμα στην Αρκαδία,
– Ένα  κρούσμα στην Αχαΐα,
– Ένα  κρούσμα στη Δράμα,
– Ένα  κρούσμα στον Έβρο,
– Ένα  κρούσμα στην Εύβοια,
– Ένα κρούσμα στην Κοζάνη,
– Ένα κρούσμα στην Πέλλα,
– Ένα κρούσμα στη Χίο.

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ