H πανδημία του COVID-19 “πάγωσε” τον κόσμο, αλλά μετά από μήνες αβεβαιότητας, φαίνεται ότι η κατάσταση σιγά-σιγά οδεύει προς το καλύτερο.
Το γράφημα του visual capitalist μετρά τον βαθμό στον οποίο ανοίγουν ξανά 41 μεγάλες οικονομίες, με βάση δύο μετρήσεις για κάθε χώρα: τον δείκτη κινητικότητας και το ποσοστό ανάκαμψης COVID-19:
Γενικά, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κινητικότητας, τόσο μεγαλύτερη είναι η οικονομική δραστηριότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ποσοστό κινητικότητας συσχετίζεται επίσης με ένα υψηλότερο ποσοστό ανακτημένων ατόμων στον πληθυσμό.
2. Υψηλή κινητικότητα, χαμηλή ανάκαμψη
Παρά τις χαμηλές ανακτήσεις που σχετίζονται με τον COVID-19, τα ποσοστά κινητικότητας των χωρών σε αυτό το τεταρτημόριο παραμένουν υψηλότερα από το μέσο όρο. Ορισμένες χώρες έχουν χαλαρώσει τα μέτρα lockdown, ενώ άλλες δεν είχαν λάβει εξαρχής αυστηρά μέτρα.
Η Βραζιλία είναι μια ενδιαφέρουσα μελέτη περίπτωσης που πρέπει να εξεταστεί εδώ. Αφού αναβάλει τις αποφάσεις lockdown σε πολιτειακό και τοπικό επίπεδο, η χώρα έχει κατά μέσο όρο τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων περιπτώσεων από οποιαδήποτε χώρα. Στις 28 Μαΐου, για παράδειγμα, η χώρα είχε 24.151 νέα κρούσματα και 1.067 νέους θανάτους.
3. Χαμηλή κινητικότητα, υψηλή ανάκαμψη
Οι χώρες σε αυτό το τεταρτημόριο παίζουν με ασφάλεια, και καθυστερούν να ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους, έως ότου ο πληθυσμός ανακάμψει πλήρως.
Η Ιταλία, το κάποτε επίκεντρο της κρίσης στην Ευρώπη, είναι κατανοητό ότι οι περιπτώσεις αυξάνονται σε κρίσιμα επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, έχει επιλέξει να διατηρήσει τη δραστηριότητά του στο ελάχιστο για να προσπαθήσει να ενισχύσει το ποσοστό ανάκτησης 65%, ακόμη και όταν αναδύεται αργά από πάνω από 10 εβδομάδες κλειδώματος.
4. Χαμηλή κινητικότητα, χαμηλή ανάκαμψη
Τέλος, οι άνθρωποι σε αυτές τις χώρες παραμένουν προσεκτικά στο εσωτερικό τους καθώς οι κυβερνήσεις τους συνεχίζουν να εργάζονται για την αντιμετώπιση κρίσεων.
Με χαμηλό ποσοστό ανάκτησης 0,05%, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει άμεσα σχέδια να ανοίξει ξανά. Ο χρόνος καθυστέρησης δύο εβδομάδων στην αναφορά ασθενών από υπηρεσίες NHS μπορεί επίσης να συμβάλει σε αυτόν τον χαμηλό αριθμό. Παρόλο που οι νέες περιπτώσεις εξισορροπούνται, η χώρα έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που προκαλούνται από κοροναϊούς σε όλη την Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης σε αυτό το τεταρτημόριο με περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια περιπτώσεις και μετρούν. Πρόσφατα, ορισμένες πολιτείες επέλεξαν να μειώσουν τους περιορισμούς στην κοινωνική και επιχειρηματική δραστηριότητα, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε αύξηση των αριθμών.
Στη Σουηδία, μια αμφιλεγόμενη στρατηγική για την ανοσία της αγέλης σήμαινε ότι η χώρα συνέχισε τις δραστηριότητές της ως συνήθως εν μέσω των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κανονισμών. Το ποσοστό ανάκτησης COVID-19 της Σουηδίας ανέρχεται μόνο στο 13,9% και το ποσοστό κινητικότητας -93% της χώρας υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι έχουν λάβει τις δικές τους προφυλάξεις.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένα «δεύτερο κύμα» νέων περιπτώσεων θα μπορούσε να ενισχύσει τα σχέδια για άνοιγμα των οικονομιών. Καθώς οι χώρες εκτιμούν αυτούς τους ανταγωνιστικούς κινδύνους για την υγεία και την οικονομική δραστηριότητα, δεν υπάρχει σαφής απάντηση σχετικά με τον σωστό δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν.
Ο COVID-19 αποτελεί καταλύτη για ένα εντελώς διαφορετικό μέλλον.
Υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στην πλήρη (παλιά) κανονικότητα;