Η κρίση του κορωνοϊού σηματοδότησε την αρχή μίας νέας εποχής για την εργασία ενώ παρατηρείται μία βαθιά αλλαγή στον τρόπο εργασίας και λειτουργίας των επιχειρήσεων. Από τους τομείς της υγείας και της ασφάλειας, την εξ αποστάσεως εργασία, την ταχεία ψηφιοποίηση εργασιών και δεδομένων, έως την απο-παγκοσμιοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού, ο νέος εργασιακός κόσμος αναμένεται να αποτελέσει μια τεράστια πρόκληση για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τις κυβερνήσεις.
Από την αρχή της κρίσης, ο Όμιλος Adecco προσαρμόστηκε στις σαρωτικές αλλαγές που επήλθαν στις συνθήκες εργασίας, ενώ πρωταρχικός στόχος ήταν η διασφάλιση της ευημερίας και της ασφάλειας των εργαζομένων και των εξωτερικών συνεργατών, καθώς και η εξασφάλιση της ομαλής συνέχισης των επιχειρησιακών λειτουργιών για την υποστήριξη όλων των εταιρειών-πελατών του. Χαρακτηριστικά, περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι στον Όμιλο παγκοσμίως εργάστηκαν τις εβδομάδες του lock down μέσω τηλεργασίας, καταφέρνοντας να διατηρήσουν απρόσκοπτη τη λειτουργία του οργανισμού, ώστε να συνεχίσει να υποστηρίζει την εργασία περισσότερων από 400.000 εργαζομένων σε εταιρείες-πελάτες παγκοσμίως.
Σήμερα, παρόλο που ορισμένες χώρες δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ξεπεράσουν την κορύφωση της υγειονομικής κρίσης για να άρουν τα περιοριστικά μέτρα, κάποιες άλλες, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, έχουν ήδη εισέλθει σε μία φάση αργής επιστροφής σε μια νέα κανονικότητα και επανεκκίνησης των οικονομιών τους.
Σύμφωνα με τον Όμιλο Adecco, το νέο εργασιακό τοπίο στο οποίο εισερχόμαστε μοιάζει πολύ διαφορετικό, έχοντας επηρεαστεί από πέντε κυρίαρχες τάσεις που θα αναδιαμορφώσουν ριζικά το μέλλον της εργασίας.
- Η κρατική συμμετοχή στις αγορές εργασίας θα παραμείνει ισχυρή: οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να δράσουν γρήγορα λαμβάνοντας μέτρα με στόχο να περιοριστεί ο αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις. Είναι πιθανό αυτή η συμμετοχή να παραμείνει έντονη τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.
- Από την παγκοσμιοποίηση στην απο-παγκοσμιοποίηση: η πανδημία ενίσχυσε την έμφαση στις εθνικές αλυσίδες εφοδιασμού και τα τοπικά αποθέματα προμηθειών των κρατών, πράγμα το οποίο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο σε πολλούς εργασιακούς τομείς.
- Ταχεία ψηφιοποίηση: η εποχή της τηλεργασίας έχει έρθει για να μείνει. Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να προσαρμοστούν, καθώς αναμένεται να υπάρξει μία ώθηση προς την απόκτηση νέων σχετικών δεξιοτήτων. Η αναβάθμιση και ο επαναπροσδιορισμός των απαιτούμενων δεξιοτήτων στον χώρο εργασίας θα αποκτήσουν μεγάλη σημασία και καθώς η ανάγκη για αποτελεσματική κυβερνοασφάλεια θα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις σε αυτόν τον κλάδο.
- Περισσότερη έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαφορετικότητα: καθώς οι μετακινήσεις μειώνονται και το μοντέλο της τηλεργασίας ενισχύεται, οι προτεραιότητες αλλάζουν. Η οικονομία της κοινωνικής αποστασιοποίησης ενίσχυσε τις έννοιες της αλληλεγγύης, της ενσωμάτωσης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.
- Η νέα -ή ίσως και βελτιωμένη- κανονικότητα: όσο η περίοδος της υγειονομικής κρίσης μοιάζει να απομακρύνεται, το υπάρχον «κοινωνικό συμβόλαιο» πρέπει να επαναπροσδιοριστεί. Το ενδεχόμενο μιας σαρωτικής αλλαγής στις εργασιακές συνθήκες, τα αποτελέσματα της οποίας δεν αναμένεται να είναι παροδικά, πρέπει να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους εργαζομένους επεκτείνοντας την κοινωνική προστασία και στα νέα μοντέλα εργασίας, ορίζοντας και για αυτά το κατάλληλο πλαίσιο.
Η ταχύτητα της οικονομικής ανάκαμψης εξαρτάται από τις αποφάσεις των κρατών σήμερα
Η παγκόσμια αυτή κρίση αναμένεται να οδηγήσει την εργασία σε μία νέα εποχή. Ο κίνδυνος όμως μιας παρατεταμένης περιόδου ύφεσης που θα αυξήσει τα ποσοστά ανεργίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με άμεσες ενέργειες. Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν μια μοναδική ευκαιρία να πάρουν πρωτοβουλίες, λαμβάνοντας έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις χώρες τους:
- Η οικονομική δραστηριότητα των χωρών πρέπει να διατηρηθεί, διαφορετικά ο αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος θα αυξάνεται εκθετικά, καθιστώντας πολύ δυσκολότερη την ανάκαμψη.
- Τα μέτρα στήριξης είναι σημαντικό να παραταθούν και για το επόμενο διάστημα και να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες των κλάδων και τον βαθμό κατά το οποίο έχουν πληγεί προκειμένου να διατηρηθεί το ΑΕΠ σε καλά επίπεδα.
- Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής μέσα από τον διαρκή διάλογο, ενδυναμώνει το αίσθημα εμπιστοσύνης προς την πολιτεία και επηρεάζει θετικά την καταναλωτική συμπεριφορά και διάθεση, στοιχείο-κλειδί για την ταχύτερη ανάκαμψη της οικονομίας.
- Η υποστήριξη της απασχόλησης, μέσα από την υιοθέτηση νέων πιο ευέλικτων μοντέλων εργασίας, ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις, γνωρίζει ήδη ιδιαίτερη επιτυχία στις χώρες με ισχυρούς κρατικούς μηχανισμούς κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας.
- Τέλος, η έγκαιρη ενεργοποίηση αποτελεσματικών πακέτων στήριξης προς τις επιχειρήσεις, θα εμποδίσει φαινόμενα όπως οι πτωχεύσεις οργανισμών και η αύξηση της φτώχειας, τα οποία θα έχουν τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο στην επιθυμητή ανάκαμψη.
Σχολιάζοντας το εργασιακό τοπίο και τις οικονομικές συνθήκες που φαίνεται να διαμορφώνονται λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Cluster Head Adecco Group Greece & Bulgaria, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν όλα τα διδάγματα από αυτήν την κρίση, για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για την εργασία. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, χωρίς αμφιβολία. Αν όμως ενεργήσουμε σωστά μπορούμε μέσα από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον για όλους, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και ευημερίας, χωρίς εξαιρέσεις».