Συνδέεται τελικά το όνομα του bitcoin με την παρανομία(darknet)?

Ας κάνουμε μία σύντομη αναφορά στο τι είναι το darknet. Το darknet είναι ένα υποσύνολο του του Deep web, το οποίο  περιέχει τα προσωπικά στοιχεία μας ( διευθύνσεις email, τραπεζικούς λογαριασμούς, κ.α.) όπου δεν δύναται η πιθανότητα να τα βρει κάποιος. Το σερφάρισμα στο darknet γίνεται μέσω ειδικού browser και χρησιμοποιείται για την επικοινωνία των μελών του χωρίς να αφήνουν πίσω τους κάποιο ψηφιακό ‘’αποτύπωμα’’ για την εύρεσή τους. 

Στις αρχές της περασμένης δεκαετίας δημιουργήθηκε στο darknet ένας ισότοπος διακίνησης παράνομων προϊόντων και υπηρεσιών (Silk Road) όπου οι συναλλαγές τους πραγματοποιούνταν σε bitcoin.Έτσι ξεκίνησε ο φόβος.

Τα χρόνια που ακολουθήσαν οι άνθρωποι είτε νομοταγείς είτε εγκληματίες συνειδητοποίησαν και έσπευσαν να αδράξουν τις δυνατότητες που έχει ένα ψηφιακό νόμισμα τον καιρό όπου οι αρχές ακόμη απαξιούσαν ένα τέτοιο concept (βλέπε άρθρο για CBDC). Όταν οι αρχές άρχισαν να εστιάζουν στα κρυπτονομίσματα με πιο απαιτητικούς τρόπους εποπτείας (AMLD4-5,CFT,KYC, κ.α.) και τα πράγματα αρχίζουν να παίρνουν την θέση τους.

Η περίοδος μετά τους πιο εξειδικευμένους κανονισμούς όπου οι χρήστες του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων  δηλώνουν την κατοχή αυτών, μας δείχνει ότι ένα κρυπτονόμισμα μπορεί να σταθεί επάξια και στην καθαρή ‘’όχθη’’ της κοινωνίας. Δεδομένα έχουν δείξει ότι όλο και περισσότεροι νόμιμοι επενδυτές κρυπτονομισμάτων επενδύουν σε αυτά δηλώνοντας στα ανταλλακτήρια όλα τα απαραίτητα έγγραφα…

Ενώ οι συναλλαγές χωρίς κάποια εποπτεία-επικύρωση αυτών σταδιακά πέφτουν…

Όπως οι άνθρωποι δίνουν νόημα και αξία σε ένα ανταλλακτικό μέσο, είτε αυτό λέγεται ευρώ, δολάριο είτε bitcoin, έτσι ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να σώσει την ζωή κάποιου ( πληρώνοντας γιατρούς και φάρμακα) είτε να την αφαιρέσει (πληρώνοντας δολοφόνους). Από τα αρχαία χρόνια οργανωνόμαστε σε κοινωνίες και εφαρμόζουμε συστήματα ( οικονομικά, θεσμικά ,κ.α.) για να συντηρείται η τάξη μέσα στην εντροπία η οποία  κυριαρχεί και να εξελισσόμαστε. Οποιαδήποτε καινοτόμα ιδέα ανακαλύπτεται, περνάει μια διαδικασία ζύμωσης από την κοινωνία για να αποδειχθεί αν αξίζει να ενταχθεί ή να ξεχαστεί .

 Ακόμη και μέσα από κανόνες και θεσμούς πάντοτε υπήρχε και θα συνεχίσει η μαύρη αγορά για την αγοραπωλησία παράνομων αγαθών. Τα χρόνια της ψηφιακής μας εξέλιξης η μαύρη αγορά  έχει εισχωρήσει και στο διαδίκτυο με το όνομα του Darknet. Οπότε καταλήγουμε στο εξής: από την στιγμή που μια καινούρια τεχνολογία έρχεται στο προσκήνιο και αποδεικνύει τις δυνατότητες της, εξαρτάται από τον άνθρωπο για το πώς θα χρησιμοποιηθεί. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here