Γράφει η «ξενοδόχος»

Μία από τις πλέον κρίσιμες συσκέψεις για τον τουρισμό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και συνολικά στην Ευρώπη– έστω κι αν ο Νότος επηρεάζεται περισσότερο- πραγματοποιείται σήμερα στην Ε.Ε..

Το μεγάλο  ζητούμενο είναι αν η Ευρώπη θα επιτρέψει τα ταξίδια εντός Ε.Ε. φέτος το καλοκαίρι και θα υιοθετήσει μία κοινή στάση, δεδομένου ότι οι δηλώσεις από τις ηγεσίες των κρατών -μελών είναι διφορούμενες με ξεκάθαρη (αν και όχι ευθαρσώς δεδηλωμένη) την πρόθεση η κάθε χώρα να περιορίσει τους εν δυνάμει τουρίστες εντός των τειχών, αφενός προκειμένου να στηρίξει τη δική της οικονομία, αφετέρου με τον κίνδυνο της επέκτασης της πανδημίας.

Από την πλευρά του χθες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τον αντίκτυπο του κορωνοϊού και την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων αναφέρθηκε ακριβώς στη σημερινή σύσκεψη με την ελπίδα η Ευρώπη θα κάνει ένα ακόμη βήμα σήμερα– αν και ειδικά στο κομμάτι των μεταφορών και του ανοίγματος των συνόρων τα πράγματα είναι πολύπλοκα:

 

  • «Στο κομμάτι των μεταφορών εντός της Ευρώπης, υπάρχουν πολύ διαφορετικές αντιμετωπίσεις ανάλογα με την κάθε χώρα. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε γρήγορα σε οριζόντιες λύσεις για το πώς θα ταξιδεύουμε τον επόμενο ή μεθεπόμενο μήνα. Εχουν ξεκινήσει από το υπουργείο Τουρισμού οι συζητήσεις για διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες, σε πρώτη φάση μπορεί να λειτουργήσουν πιο γρήγορα», ανέφερε ο κ. Βασιλικός.

 

Ο κ. Βασιλικός αναφέρθηκε και στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει ανάγκη ο κλάδος για να περάσει τη σεζόν του 2020:

  • «Η ειδοποιός διαφορά του κλάδου είναι ότι  πολλές επιχειρήσεις θα χάσουν τον ετήσιο τζίρο τους, ενώ σε άλλους τομείς ένα μέρος του τζίρου χάθηκε μεν κατά τη διάρκεια του lockdown, ωστόσο με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, δεν χάνεται εξ’ ολοκλήρου και ένα κομμάτι για φέτος αποκαθίσταται.
  • Αναμένουμε και την Ευρώπη, η οποία δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
  • Είμαστε σίγουροι ότι θα βγουν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ουδείς θα πρέπει να επιδιώκει να αναστηθούν ‘’πεθαμένες’’ εταιρείες. Θα πρέπει ωστόσο όλοι όσοι παρέμειναν ζωντανοί στα χρόνια της κρίσης να μην πεθάνουν τώρα ώστε να περάσουν αυτό το ποτάμι».