Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διατηρείται και σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου αλλά και του ευρώ, μετά και τη χθεσινή κατρακύλα λόγω της έντονης ανησυχίας για το γεγονός ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα ακολουθεί τις απαιτήσεις του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επενδυτές ανησυχούν για την “υπερθέρμανση” της τουρκικής οικονομίας και την απροθυμία της κεντρικής τράπεζας να αντιδράσει. Σήμερα, η τουρκική λίρα έχει “μαζέψει” τις απώλειες, ωστόσο παραμένει αδύναμη να αντιδράσει ανοδικά. Ειδικότερα, η λίρα υποχωρεί κατά 0,16% έναντι του δολαρίου στα 0,2451 δολάρια, και χάνει 0,16% έναντι του ευρώ, στα 0,1989 ευρώ.

Από την αρχή του έτους έχει υποχωρήσει σχεδόν 9% έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Πρόκειται για την δεύτερη χειρότερη επίδοση νομίσματος αναδυόμενης οικονομίας, μετά το πέσο της Αργεντινής.

Οι επενδυτές κάνουν λόγο για υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας και ζητούν υψηλότερα επιτόκια, ωστόσο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απαντά με μέτρα τόνωσης που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here