Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε νέες θέσεις για έκτο συνεχόμενο μήνα και το στοιχείο αυτό ήταν καλύτερο του αναμενομένου, όμως είναι δύσκολη η διεξαγωγή συμπερασμάτων γιατί υπάρχουν μεγάλες πολιτείες των ΗΠΑ, που δεν έχουν συγκρίσιμα στοιχεία μετά από διακοπή των κοινωνικών επιδομάτων όπου οι πολιτείες ακολούθησαν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα.

Έτσι ενώ αναμένονταν συνολικά 720.000 νέες θέσεις ετργασίας τον Ιούνιο, δημιουργήθηκαν 850.000 θέσεις εργασίας. Επιπλέον αναθεωρήθηκαν ανοδικά τα στοιχεία του Μαίου σε 583.000 νέες θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα στοιχεία δείχνουν το δυναμισμό μίας μεγάλης και συνάμα ευέλικτης οικονομίας, αλλά ο δείκτης ανεργίας ήταν τελικά 5,9% από 5,6% που αναμενόταν, έναντι 5,8% ανεργίας τον Μάϊο.

Οι αμοιβές αυξήθηκαν 0,3% μηνιαίως όσο αναμενόταν, αλλά αναθεωρήθηκαν πτωτικά στο 0,4% για το Μάϊο και έδειwithdrawn ξαν κόπωση να συνεχίσουν την ανοδική τροχιά.

Αυτό παρά τις ελλείψεις στον κλάδο υγείας και περίθαλψης όπου εξακολουθεί να εμφανίζει τη μεγαλύτερη άνοδο στις αμοιβές, καθώς οι θέσεις εργασίας υπολείπονται κατά 2,4 εκατομμύρια σε σύνολο 6,8 εκατομμυρίων χαμένων για την ώρα, θέσεων εργασίας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα βεβαίως για μία καθαρή εικόνα είναι τα επιδόματα βοηθείας, λόγω της χρονικής αφετηρίας των μετρήσεων, καθώς περικόπηκαν με διαφορετικό ρυθμό σε διάφορες πολιτείες. Έτσι αναμένονται πιο ξεκάθαρα συμπεράσματα τον Ιούλιο, παρόλο που οι πιο συντηρητικοί αναλυτές, εκτιμούν ότι τα στοιχεία είναι ισχυρά και η Fed πρέπει να αρχίσει να φρενάρει το ρυθμό με τον οποίο προσφέρει ρευστότητα στην αγορά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here