Η διαδικασία «απογραφής» των ακινήτων που έχουν δηλωθεί ως «κλειστά» στην Εφορία έχει ήδη ξεκινήσει.

Το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί ηλεκτρονικές διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ και του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εντοπίσει μέσα από τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας διαμερίσματα και μονοκατοικίες που είναι κλειστά μόνο στα χαρτιά.

Σε σύνολο περίπου 7.000.000 κατοικιών, που εμφανίζονται τόσο στην απογραφή κατοικιών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής όσο και στα έντυπα Ε2 και Ε9 της εφορίας, ως «κλειστές» έχουν δηλωθεί περίπου οι 700.000.

Ο αριθμός αυτός είναι εντυπωσιακός, καθώς στην πραγματικότητα φαίνεται ότι δεν αξιοποιείται το ένα στα δέκα ακίνητα.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα τα κενά ακίνητα βρίσκονται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) όπου και είναι πιο έντονο το στεγαστικό πρόβλημα, ενώ παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα εμφανιζόμενα ως κενά ακίνητα στην επαρχία και ειδικά σε χωριά, ορισμένα εκ των οποίων είναι εγκαταλελειμμένα και τουλάχιστον 100.000 έχουν «μπλεγμένο» ιδιοκτησιακό καθεστώς.

  • Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 αλλά και όσοι θέλουν να κάνουν διορθώσεις στο Ε9 εξαιτίας λαθών, έχουν περιθώριο έως τις 8 Μαρτίου.

Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στις αναγκαίες διαδικασίες ώστε το αργότερο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, καθώς φέτος η προθεσμία εξόφλησης της πρώτης δόσης λήγει στις 30 του επόμενου μήνα.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ με την τελευταία να εξοφλείται στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ