Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για μια ακόμη φορά η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης καθώς οι πρώτες μέρες της επαναλειτουργίας φανερώνουν μεγάλες προκλήσεις για το υπόλοιπο του έτους, εξαιτίας προβλημάτων που έφερε η πανδημία.

Σύμφωνα με την Ένωση, τουλάχιστον 1 στις 4 επιχειρήσεις εστίασης, σε κλειστές ή ανοιχτές αγορές, εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην λειτουργήσουν καθόλου φέτος. Όσο για τις υπόλοιπες, θα είναι ζημιογόνες σε ποσοστό άνω του 70%.

Παρά τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (αύξηση τραπεζοκαθισμάτων σε εξωτερικούς χώρους), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της εστίασης η κανονικότητα θα αργήσει να επιστρέψει.

«…Και θα αργήσει ακόμα περισσότερο, όσο η αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας της Covid-19 επιδρά ανασταλτικά στη λειτουργία του τουρισμού και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως εξηγεί η Ένωση, πέρυσι, Ελλάδα υποδέχτηκε πάνω από 30 εκατ. επισκέπτες, περίπου τρεις φορές τον πληθυσμό της. H απουσία αυτών των επισκεπτών φέτος προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στους κλάδους που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό, όπως η εστίαση, η οποία πλήττεται τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στα αεροδρόμια, στα νησιά και στους άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς

Αιτήματα και προτάσεις του κλάδου

Η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε αυτή η πρωτοφανής υγειονομική κρίση, έθεσε ως βασικές προτεραιότητές της:

-την υγεία και την ασφάλεια καταναλωτών και εργαζομένων,

-τη διατήρηση των χιλιάδων θέσεων εργασίας που προσφέρει ο κλάδος και

-τη διάσωση των επιχειρήσεων που παράγουν τον Εθνικό Πλούτο.

Η αντίδραση της κυβέρνησης, ήδη από την αρχή της κρίσης και πέρα από το υγειονομικό μέτωπο, στη στήριξη της οικονομίας, υπήρξε έγκαιρη και προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, είναι φανερό ότι ο προσωρινός χαρακτήρας των μέτρων, το μεγαλύτερος μέρος των οποίων ειδικά για τον κλάδο της εστίασης ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου, δεν συμβάλλει στη μεσο-μακροπρόθεσμη στήριξη που τόσο ανάγκη έχει ο κλάδος, καθώς τα προβλήματά του θα επεκταθούν και πέρα από το τέλος του έτους.

Όπως αναφέρει ο κλάδος, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρξει περαιτέρω στήριξη της εστίασης προς δύο κατευθύνσεις:

  1. Εξομοίωση των μέτρων στήριξης της εργασίας στον κλάδο με τα αντίστοιχα μέτρα για τον τουρισμό, του οποίου άλλωστε η εστίαση αποτελεί σημαντικό κομμάτι. Αρχικά, με επέκταση των μέτρων για την εστίαση έως τον Σεπτέμβριο, όπως ισχύει για τον τουρισμό, και στη συνέχειαμε νέα ρύθμιση, η οποία θα θωρακίζει τους κλάδους αυτούς για την περίοδο έως το καλοκαίρι του 2021.
  2. Μείωση έως 31/12/2020των μισθωμάτωνπου καταβάλλουν οι επιχειρήσεις εστίασης ανάλογη με τη μείωση των εισπράξεών τους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, με ταυτόχρονη προστασία των ενοικιαστών και οικονομική ενίσχυση των ιδιοκτητών για το συγκεκριμένο διάστημα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, οι παρεμβάσεις αυτές είναι αναγκαίες ώστε:

-να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στον κλάδο και να μην προστεθούν ακόμα περισσότεροι άνεργοι στους χιλιάδες που ήδη βρίσκονται εκτός εποχικής αγοράς εργασίας, και

-να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις και να μην επαναληφθούν φαινόμενα των περασμένων ετών, με άδεια καταστήματα που ρήμαζαν.

«Η έως τώρα εκφρασμένη βούληση του κ. Πρωθυπουργού αλλά και η έμπρακτη αντίδραση των συναρμόδιων υπουργών, με την εκπόνηση στοχευμένων μέτρων, θεωρούμε πως αποτελούν εγγυήσεις ότι η έκκληση αυτή θα εισακουστεί και θα στηριχτεί αποτελεσματικά ο κλάδος της εστίασης, ο οποίος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες και βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here