Με τη ρευστότητα να πλεονάζει διεθνώς, το ελληνικό δημόσιο έχει την ευκαιρία να βγει σήμερα στις αγορές επανεκδίδοντας δύο ομόλογα στα 5 και στα 30 έτη. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικές και το δημόσιο έχει την ευκαιρία να αυξήσει τα διαθέσιμά του δανειζόμενο πολύ φθηνότερα από το μέσο κόστος του συνολικού δανεισμού του.
Τα οφέλη είναι μεγάλα από την κίνηση αυτή:
*Μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δανεισμού, με πτώση του μέσου κόστους δανεισμού και με έμμεση ανταλλαγή, ακριβότερου χρέους, με άλλο που είναι φθηνότερο.
*Αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων που πάνω από όλα συνεπάγεται ασφάλεια.
*Ενίσχυση της ρευστότητας σε διαπραγματευόμενους τίτλους του ελληνικού δημοσίου οι οποίοι σπανίζουν, με την προσέλκυση επενδυτών, οι οποίοι θα πρέπει σταδιακά να συνηθίζουν την παρουσία της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων, την οποία κόντευαν να ξεχάσουν. Και στους δύο τίτλους η τοποθετημένη ρευστότητα δεν ξεπερνά τα 5,5 δις ευρώ, δηλαδή είναι μια σταγόνα στον ωκεανό της αγοράς.
*Μισό βήμα μπροστά προς την αναβάθμιση του χρέους, με την απορρόφηση των ελληνικών τίτλων.
*Εκμετάλλευση της πλεονάζουσας ρευστότητας στις διεθνείς αγορές και του θετικού κλίματος πριν έρθουν οι μεγάλοι δανειζόμενοι όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία και αντλήσουν ρευστότητα πριν από την Ελλάδα.
*Εκμετάλλευση του πληθωριστικού τοπίου στο οποίο έχουν βάλει φωτιά οι τιμές στα καύσιμα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ανάπτυξη παραδοσιακά συμβαδίζει με τον πληθωρισμό, αλλά οι στρεβλώσεις που έχει προκαλέσει η πανδημία στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι διάφορες πολιτικές στις ενεργειακές τιμές έχουν εκτοξεύσει τον πληθωρισμό.
Εύλογα οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών, δεν θεώρησαν ότι αυτός ο τύπος πληθωρισμού προκαλούμενος από προβλήματα εφοδιασμού, «στέγνωμα» των αποθεμάτων και πολιτικές τεχνητής όξυνσης των τιμών στην ενέργεια, είναι ο τύπος του «νομισματικού πληθωρισμού», ο οποίος καταπολεμάται με την αύξηση των επιτοκίων, αλλά περισσότερο αποτέλεσμα της συγκυρίας.
Ωστόσο δεν υπάρχει τίποτα πιο μεταδοτικό στην άνοδο των τιμών, από την αύξηση της ενέργειας, γιατί επηρεάζει όλη την αλυσίδα των τιμών. Συνεπώς το ελληνικό δημόσιο, δεν μπορεί να περιμένει την πίεση στη ΕΚΤ για το πάγωμα των προγραμμάτων PEPP.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η αύξηση του πληθωρισμού «τρώει» το μέγεθος του χρέους και το ελληνικό δημόσιο οφείλει να το εκμεταλλευθεί. Και το κάνει ήδη από σήμερα
Νίκος Κωτσικόπουλος