Από την Έλενα Ερμείδου και τον Βάιο Κρόκο
Συνεχίζοντας τον απολογισμό του προηγούμενου έτους για τον ασφαλιστικό κλάδο συναρτήσει της ελληνικής οικονομίας, το Insurance World αναλύει στο β’ μέρος του αφιερώματος 5 ζητήματα μείζονος σημασίας.
Μεταξύ άλλων, την περσινή χρονιά απασχόλησαν (ξανά) θέματα όπως: το δημογραφικό, οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, τα Επαγγελματικά Ταμεία, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και η κλιματική αλλαγή
Όπως είναι ευνόητο άμεσες και απτές λύσεις για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας δεν μπορούν να υπάρξουν, ευχής έργον θα ήταν όμως η ασφαλιστική μεταρρυθμίση να δώσει κάποιες θετικότερες προοπτικές για την βιωσιμότητα του συστήματος.
Το ίδιο ισχύει και την μείωση της ασφαλιστικών εισφορών κάτι που περιγράφεται στο νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση.
Σοβαρής σημασίας είναι η εξίοσυ και το μέλλον των ΤΕΑ και του ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν σε οικονομία και κοινωνία. Υπό αυτό το πρίσμα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έρχεται στις 13/2 το 1o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης στο οποίο κορυφαίοι ομιλητές θα δώσουν το στίγμα της επόμενης μέρας για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης στη χώρα.
Στην κορυφή της ατζέντας παραμένει πάντο το θέμα των ΣΔΙΤ. Πολλές είναι οι δυνατότητες που υπάρχουν σε όλες τις μορφές ασφάλισης. Θετικό νέο, μεταξύ άλλων, αποτελεί το γεγονός πως η Ομάδα Εργασίας για τις αγροτικές ασφαλίσεις συστάθηκε και τους επόμενους 4 μήνες αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα.
ΤΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ ΤΟ 2019
Το δημογραφικό
Ένα ζήτημα το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μετριαστεί με τη θεσμοθέτηση των πυλώνων είναι το δημογραφικό. Το ζήτημα του δημογραφικού, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να βρίσκεται σε προτεραιότητα, είχε μπει στο περιθώριο.
Στα τέλη του 2019, μετά από μελέτες που εκπόνησε η ΕΑΕΕ, σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ, καθώς και με πρωτοβουλίες της Eurolife, συζητήθηκε και αναλύθηκε για πρώτη φορά σφαιρικά, λαμβάνοντας ουσιαστικές παραμέτρους και παραθέτοντας τις δημογραφικές τάσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Το δημογραφικό είναι ένα ακόμα ζήτημα που επιβάλλει τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Καθιστά επιτακτική τη διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού συστήματος του οποίου ο αναδιανεμητικός ρόλος από εργαζομένους προς συνταξιούχους πρέπει να είναι ηπιότερος και να διασφαλίζει ένα συγκεκριμένο επίπεδο εισοδήματος για όλους τους συνταξιούχους, προωθώντας παράλληλα την αποταμίευση κεφαλαίων από τους εργαζομένους για τη συμπλήρωση του βασικού, εγγυημένου από την αναδιανεμητική λειτουργία, εισοδήματος.
Μειώσεις εισφορών
Με την έλευση της νέας κυβέρνησης, ακούστηκαν και συζητήσεις για μειώσεις εισφορών. Οι μειώσεις των εισφορών, σύμφωνα με τις μελέτες και τα κίνητρα που προτείνονται, αυξάνουν τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας κατά περίπου μιάμιση ποσοστιαία μονάδα.
Το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται από 0,5% έως 1%, ενώ τα αντικίνητρα για δηλωμένη εργασία περιορίζονται. Επίδραση θετική θα υπάρξει στους νέους, στον γυναικείο πληθυσμό και τους μερικώς απασχολουμένους, ενώ η νέα πρόταση του ΙΟΒΕ για την εφαρμογή των πυλώνων δημιουργεί αποθεματικά κεφάλαια 80 δισ. μέσα σε 40 χρόνια, οδηγώντας στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8 δισ. ανά έτος.
Επαγγελματικά ταμεία
Δεν θα «ανοίξει διάπλατα» ο φάκελος «Επαγγελματικά Ταμεία», καθώς η Οδηγία IORP τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι προς διαβούλευση. Ωστόσο, μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου 2020 θα φανεί αν θα βγει «άσπρος» ή «μαύρος καπνός» από την «καπνοδόχο» της Βουλής.
Αναμένονται, ωστόσο, διορθώσεις στο θεσμικό πλαίσιο, που θα βελτιώσουν την ταχύτητα υλοποίησης ενός ΤΕΑ. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των ΤΕΑ παίζει και η δημιουργία ενός μεγάλου Ταμείου, των ΓΣΕΕ-ΣΕΒ.
Οι κινήσεις αυτές θα φέρουν πιο κοντά την έννοια της κεφαλαιοποίησης, του σχεδιασμού με άλλα λόγια ενός ατομικού ασφαλιστικού «κουμπαρά», στο ευρύ κοινό.
Σε επίπεδο εταιρειών, ξεχώρισε η πρωτοβουλία της Interlife Ασφαλιστικής, με το ΤΕΑ Interlife NΠΙΔ, πριν το κλείσιμο του έτους. Το TEA Interlife αποτελεί μέρος του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της εταιρείας, στο πλαίσιο της πολύχρονης σχέσης εμπιστοσύνης που διέπει τις σχέσεις της με τους συνεργάτες και της συμβολής της στη βελτίωση των συνθηκών συνταξιοδότησής τους.
Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Ο φάκελος ΣΔΙΤ είχε κι αυτός μείνει στα αζήτητα επί μακρόν. Η νέα κυβέρνηση τον έβγαλε από τις καλένδες και εκπονεί σχέδιο που αφορά στις συμπράξεις του Δημοσίου με τις ασφαλιστικές στον τομέα της υγείας, για τον εξορθολογισμό του κόστους της Υγείας και τις φυσικές καταστροφές.
Ωστόσο, ακόμα δεν έχει κάνει την εμφάνισή του το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Κλιματική αλλαγή
Μία από τις καλύτερες πρωτοβουλίες της ΕΑΕΕ στο τέλος του έτους ήταν το συνέδριο που διοργάνωσε για την κλιματική αλλαγή, αναδεικνύοντας τα σχέδια συμπράξεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Η ΕΑΕΕ φρόντισε να επικοινωνήσει τον ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών, τονίζοντας ότι οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις συμβάλλουν με: ενημέρωση για τους κινδύνους και προώθηση της ιδέας της πρόληψης, χρηματοδότηση των οικονομικών επιπτώσεων των κινδύνων, στήριξη επενδύσεων φιλικών προς το περιβάλλον, χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας. Παράλληλα, παρέθεσε παραδείγματα τρόπου αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής έξι ευρωπαϊκών χωρών.
Με στόχο να μετριαστεί ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής, προέκυψε η Συμφωνία των Παρισίων το 2015, η οποία έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Η συμφωνία προσδίδει πολύ σημαντικό ρόλο στις (αντ)σφαλιστικές, καθώς στο άρθρο 8 αναφέρει ότι οι τομείς συνεργασίας και διευκόλυνσης για την ενίσχυση της συνεννόησης, της δράσης και της υποστήριξης των στόχων μπορεί να περιλαμβάνουν εγκαταστάσεις ασφάλισης έναντι των κινδύνων, ομαδοποίηση των κλιματικών κινδύνων και άλλες λύσεις σχετικές με την ασφάλεια.