Τρεις εξαιρετικά ευνοϊκές και τρεις διαχειριστικού χαρακτήρα αλλαγές προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που παρουσιάζει στο υπουργικό συμβούλιο ο Άδωνις Γεωργιάδης και αμέσως μετά θα δοθεί στη δημόσια διαβούλευση.

Προβλέπονται ευνοϊκές αλλαγές στο καθεστώς των συνταξιούχων που εργάζονται καθώς και των οφειλετών του ΕΦΚΑ που αδυνατούν να βγουν στη σύνταξη.

Υπάρχουν διατάξεις για την επίσπευση έκδοσης των επικουρικών συντάξεων καθώς και παράταση της προθεσμίας για την προαιρετική ένταξη ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ.

Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί τη ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).

  1. δυνατότητα λειτουργίας πολυεργοδοτικών ταμείων,
  2. βελτίωση της εποπτικής λειτουργίας
  3. κλιμακωτή φορολόγηση του εφάπαξ ή της μηνιαίας σύνταξης που θα χορηγούν τα ΤΕΑ στους ασφαλισμένους. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται φορολόγηση Εφάπαξ.

Το ίδιο σύστημα φορολόγησης θα ισχύσει – για λόγους δικαιοσύνης – και για τα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, που παρέχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων για όλους τους δικαστές θα αλλάξει, εκτός του συστήματος του ΕΦΚΑ, από την ψήφιση του νόμου και μετά, ενώ αναδρομικά θα λάβουν μόνο όσοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη (περίπου 400-450 άτομα).

Ο νέος τρόπος υπολογισμού θα σέβεται την δικαστική απόφαση αλλά θα «ψαλιδίζει» τις απαιτήσεις των δικαστών.

Όσον αφορά του Συνταξιούχους:

 

Καταργείται το πέναλτι -30% στις συντάξεις όσων συνεχίζουν να απασχολούνται, από 1η Ιανουαρίου 2024. Αντ’ αυτού, στους συνταξιούχους οι οποίοι επιλέγουν να συνεχίσουν να εργάζονται θα επιβάλλεται ειδική εισφορά που θα φθάνει στο 10% του ετήσιου εισοδήματος από την εργασία. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, η κράτηση θα ανέρχεται στο 50% επί της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει για κύρια σύνταξη, ενώ στους αυτοαπασχολούμενους με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί), η εισφορά θα φθάνει το 40%. Ο πρόσθετος χρόνος ασφάλισης που θα προκύψει για τους συνταξιούχους που επιλέγουν να εργαστούν, θα οδηγεί σε προσαύξηση της σύνταξης.

Άτομα με Αναπηρία που εργάζονται δεν θα έχουν περικοπή ολόκληρης της σύνταξής τους. Θα καταβάλλουν και αυτοί ειδική εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ. Μέχρι σήμερα, οι συνταξιούχοι με αναπηρία (εκτός από ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα και νοητική υστέρηση) δεν είχαν δικαίωμα για εργασία χωρίς να διακόπτεται η αναπηρική σύνταξη και το επίδομα. Με τη νέα ρύθμιση, θα επιτρέπεται η εργασία προκειμένου όσοι αισθάνονται ικανοί προς εργασία να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση να αποδεικνύεται η ασφαλιστική τους αναπηρία.

– Αυξάνεται το όριο των οφειλών για όσους επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν. Έτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές έως 30.000 ευρώ, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης. Η απόφαση θα εκδίδεται και μέχρι το χρέος να υποχωρήσει έως τις 20.000 ευρώ, θα λαμβάνουν μόνο το 40% της σύνταξης που δικαιούνται. Το υπόλοιπο ποσό θα αξιοποιείται για τη μείωση του χρέους τους. Εφόσον καλυφθεί η διαφορά, τότε θα εντάσσονται στην ισχύουσα ρύθμιση που προβλέπει αποπληρωμή του συνόλου της οφειλής σε 60 μηνιαίες δόσεις, με παρακράτηση του ανάλογου ποσού από τη σύνταξή τους. Για τους αγρότες, το όριο της οφειλής θα ανέλθει στις 10.000 ευρώ και θα ακολουθούν την ίδια διαδικασία.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θα νομοθετηθεί το φετινό επίδομα προσωπικής διαφοράς για όλους όσοι έχουν σύνταξη έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ με αποτέλεσμα να χάνουν την αύξηση 3,1%.

Περίπου 750.000 συνταξιούχοι θα πάρουν φέτος το έκτακτο επίδομα πριν τα Χριστούγεννα.

  • 200 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.
  • 150 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.
  • 100 ευρώ για συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.

Επιπλέον θεσμοθετείται επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες.

Σήμερα οι εργαζόμενες ως μισθωτές, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, δικαιούνται ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας για 9 μήνες με μηνιαίο επίδομα από τη ΔΥΠΑ ίσο με τον κατώτατο μισθό.

Δηλαδή λαμβάνουν επίδομα από τη ΔΥΠΑ 780 ευρώ (με βάση τον σημερινό κατώτατο) για 9 μήνες για την ανατροφή του παιδιού μετά την λήξη της άδειας λοχείας (η οποία επίσης επιδοτείται από τον ΕΦΚΑ και την ΔΥΠΑ). Οι εργαζόμενες έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν μερικώς το επίδομα στον πατέρα (για 7 μήνες).

Το δικαίωμα αυτό επεκτείνεται και στις αυτοαπασχολούμενες, που δικαιούνται σήμερα επίδομα μητρότητας για 4 μήνες με μηνιαίο ποσό 150 ευρώ, όπως και στις αγρότισσες που δεν λαμβάνουν καθόλου επίδομα.

Με τη νέα ρύθμιση οι μητέρες αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες θα δικαιούνται από 1/1/2024 ειδική αμειβόμενη 9μηνη άδεια στα πρότυπα της αντίστοιχης άδειας για τις εργαζόμενες μητέρες με σχέση εξαρτημένης εργασίας, με μηνιαίο επίδομα από τη ΔΥΠΑ ίσο με τον κατώτατο μισθό.

  • Αντίθετα δεν θα περιληφθεί η περικοπή των συντάξεων χηρείας στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου.