Του Enrique Diaz-Alvarez

Τα G10 νομίσματα τελείωσαν όλα την εβδομάδα εντός λιγότερο του 1% από το σημείο που την είχαν ξεκινήσει.

Οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να αυξάνονται στις κυριότερες οικονομικές περιοχές, καθώς οι κεντρικοί τραπεζίτες στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας γενικά μετέδωσαν ένα επιθετικό μήνυμα και ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός παντού.

Ωστόσο, η διάθεση ανάληψης ρίσκου παραμένει ανθεκτική, οι χρηματιστηριακές αγορές στην πραγματικότητα ανεβαίνουν, και οι κατεξοχήν επενδυτές της αγοράς συναλλάγματος φαίνονται αβέβαιοι για το πως να πορευθούν στη συνέχεια. Εξ’ ου και τα στενά εύρη διακύμανσης των συναλλαγών.

Παρά τη μεγάλη σε διάρκεια αργία της 4ης Ιουλίου, τα κύρια νέα αυτή την εβδομάδα στις διεθνείς αγορές θα έρθουν από τις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη θα δημοσιευτούν τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, τα οποία θα εξεταστούν ενδελεχώς για ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Επίσης, θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση για την απασχόληση του Ιουνίου, η οποία αναμένεται να καταδείξει μία αγορά εργασίας που συνεχίζει να βρίσκεται σε ισχυρά επίπεδα.

Το κλειδί σχετικά με την ισχύ της αγοράς εργασίας θα είναι το αν θα δούμε κάποια σημάδια επιτάχυνσης στην αύξηση των μισθών.

Στερλίνα

Μια ήρεμη εβδομάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο είδε τη στερλίνα να διαπραγματεύεται στενά με το ευρώ και το δολάριο ΗΠΑ. Η στερλίνα συνεχίζει να επωφελείται από την επιθετική στροφή της Τράπεζας της Αγγλίας, με πιο αξιοσημείωτη την έκπληξη αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Οι προσδοκίες της αγοράς για το τερματικό επιτόκιο στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να πλησιάζουν το 6,5%, το υψηλότερο μεταξύ των G10  νομίσματα με μεγάλη διαφορά, και υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ακόμη ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου δεν μπορεί να το αντέξει.

Αυτός είναι ένας συνδυασμός που θα μπορούσε να ενισχύσει τη στερλίνα.

Ευρώ

Εάν λάβουμε υπόψη μας τις ομιλίες των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι η ΕΚΤ παραμένει απόλυτα επικεντρωμένη στη μείωση του πληθωρισμού και ότι το τέλος του κύκλου αυξήσεως των επιτοκίων παραμένει μακριά.

Ωστόσο, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και η γενικότερη υποχώρηση του μεταποιητικού τομέα εμποδίζουν το ευρώ από το να επωφεληθεί ιδιαίτερα από την επιθετικότητα της ΕΚΤ.

Ακόμη και μετά την πρόσφατη αύξηση των προσδοκιών για τα τερματικά επιτόκια, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για πρόσθετες αυξήσεις, και δεν πιστεύουμε ότι το επιτόκιο της ΕΚΤ μπορεί να κορυφωθεί κάτω από το 4%.

Η προκαταρκτική έκθεση για τον πληθωρισμό της περασμένης εβδομάδας ενίσχυσε την άποψή μας αυτή.

Ο δομικός πληθωρισμός, τον οποίο η ΕΚΤ επισημαίνει ολοένα και περισσότερο στα επικοινωνιακά της μηνύματα στην πραγματικότητα ανέκαμψε ελαφρά και δείχνει σημάδια σταθεροποίησης στα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα άνω του 5%.

Δολάριο ΗΠΑ

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ εξέπληξαν ως προς την άνοδό τους.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν ισχυρά στοιχεία τόσο για τις πωλήσεις διαρκών αγαθών όσο και για τις πωλήσεις νέων κατοικιών.

Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τρίμηνου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω λόγω των ισχυρότερων καταναλωτικών δαπανών και των εξαγωγών.

Οι προσδοκίες για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί αρκετό για να στηριχθεί το δολάριο ΗΠΑ, εν μέρει επειδή οι προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων αυξάνονται σε όλα τα G10 νομίσματα.

Αυτή την εβδομάδα αναμένουμε να συνεχιστεί η ροή των καλών ειδήσεων με μια ισχυρή έκθεση για την αγορά εργασίας. Ωστόσο, ο αντίκτυπος στο δολάριο θα είναι περιορισμένος εάν δεν δούμε σημάδια εκ νέου επιτάχυνσης των μισθών.

 

  • {Ο Enrique Diaz-Alvarez είναι Chief Risk Officer στην Ebury}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ