O όμιλος Axia Ventures περιγράφει τις εξελίξεις μετά τις εκλογές και εντοπίζει τις μετοχές που θα επωφεληθούν το περισσότερο.

Η χώρα θα περάσει από τη διαδικασία της δεύτερης κάλπης κι αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται κάποια μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα στην αγορά.

Η επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές και η απόδοση του ΠΑΣΟΚ αφαιρεί σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό ρίσκο για την Ελλάδα.

 

Διαμορφώνονται βάσιμες προσδοκίες για συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πολιτικών από μια φιλική προς την αγορά κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις ισχυρές οικονομικές προοπτικές και τις σχετικά μη απαιτητικές αποτιμήσεις.

Η Axia σημειώνει ότι η ελληνική αγορά συνεχίζει να διαπραγματεύεται σε ευνοϊκές αποτιμήσεις σε όρους διαφορών δεικτών έναντι άλλων αγορών, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες μετοχές που θα πρέπει να ωφεληθούν περισσότερο από την πολιτική διαύγεια.

  • Ωστόσο, τονίζει το γεγονός ότι θα γίνουν δεύτερες εκλογές (πιθανότατα) σε περίπου 40 ημέρες από τώρα και κατά την προεκλογική περίοδο τόσο η Ν.Δ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να εδραιώσουν περαιτέρω την εκλογική τους βάση, εντείνοντας τη ρητορική τους και εισάγοντας αυξημένη αβεβαιότητα.

Ως εκ τούτου, βραχυπρόθεσμα, θα μπορούσε να αναμένεται κάποια μεταβλητότητα στην αγορά.

Η ανάγνωση των εκλογών σύμφωνα με την Axia είναι ότι:

• Ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός (χαμηλότερος από τις περισσότερες χώρες παγκοσμίως).

• Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η χώρα θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις της, μια πορεία που έχει ήδη επιτρέψει στην Ελλάδα να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να διεκδικήσει οικονομική ανάπτυξη με ρυθμούς πολύ υψηλότερους από εκείνους του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

Ελλείψει μίας παγκόσμιας κρίσης (όπως αυτές της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια) και δεδομένων των θετικών καταλυτών που έπονται (κεφάλαια RRF, αυξημένες ιδιωτικές επενδύσεις, ισχυρότερος χρηματοπιστωτικός τομέας, εστίαση σε συγκεκριμένους τομείς συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και της ενέργειας), η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να συνεχίσει να αναπτύσσεται με έντονο ρυθμό τα επόμενα χρόνια, ενώ ο προϋπολογισμός θα συνεχίσει να παρέχει πρωτογενή πλεονάσματα, οδηγώντας το χρέος προς το ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα.

Συνεπώς, όπως επισημαίνει η Axia, είναι πιθανό η Ελλάδα να μπορέσει να επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα νωρίτερα παρά αργότερα –  υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα απέχει μία βαθμίδα από το investment grade σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των Fitch, S&P και DBRS.

Axia πιστεύει ότι η ελληνική αγορά μετοχών θα αντιδράσει θετικά στις εκλογές της 21ης Μαΐου με δεδομένες τις προσδοκίες που δημιουργούν τα αποτελέσματα για την επόμενη ελληνική κυβέρνηση αλλά και την οικονομία.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες μετοχές, θεωρεί ότι:

i) η ΔΕΗ, η HelleniQ Energy και η Εθνική Τράπεζα θα επωφεληθούν από την πολιτική σαφήνεια,

ii) οι εταιρείες κατασκευών/υποδομών και η ΕΥΔΑΠ θα επωφεληθούν από την αδιάλειπτη διαγωνιστική δραστηριότητα και τις ρυθμιστικές διαδικασίες και

iii) οι συστημικές τράπεζες, οι μετοχές με μεγάλη ρευστότητα (ΟΤΕ, Mytilineos, Jumbo και Motor Oil) να αντιδράσουν πολύ θετικά στην προοπτική ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδα καθώς και η ΕΧΑΕ χάρη στην αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ