Τον ερχόμενο Απρίλιο εκτιμά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ότι θα έχει κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος ο φάκελος για την αδειοδότηση στην Πελοπόννησο, της πρώτης περιφερειακής τράπεζας στην Ελλάδα.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη συνέχεια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τατούλης εξέφρασε τον έντονο σκεπτικισμό του για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την κρίση τα υπάρχοντα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όπως σημείωσε, επέδειξαν αδυναμία στην ανάγνωση της κρίσης, οι πρακτικές τους συνεπάγονται δυσκολίες στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ενώ συνεχίζουν να ασχολούνται με τα τραπεζικά προϊόντα, χωρίς να εστιάζουν στα άλλα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Όπως σημείωσε κατά την ομιλία του στο συνέδριο, «σε αυτήν την περίοδο που τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών δεν επαρκούν για τη χρηματοδότηση των αναγκών της πραγματικής οικονομίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έκρινε ότι έπρεπε να δημιουργηθεί ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με κύρια χαρακτηριστικά την τοπικότητα και την ανάπτυξη παιδείας αποταμίευσης στα υφιστάμενα νοικοκυριά».

Μεταξύ των 650.000 μονίμων κατοίκων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι καταθέσεις μειώθηκαν στο διάστημα 2010-2017 από 7,5 δισ. ευρώ σε 5,450 δισ. ευρώ – ανέφερε ο κ. Τατούλης. Το συγκριτικό πλεονέκτημα μιας περιφερειακής τράπεζας είναι ότι δεν υπόκειται στο haircut των καταθέσεων. «Αντιλαμβάνεσθε ότι με αυτόν τον τρόπο κινητοποιούμε χρήματα τα οποία βρίσκονται εκτός χρηματοπιστωτικού συστήματος και αυτό είναι επ’ ωφελεία ολόκληρης της πραγματικής οικονομίας» είπε στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο επίκεντρο της πολιτικής της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου θα βρίσκεται η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η βελτίωση των συνθηκών της επιχειρηματικής λειτουργίας σε επίπεδο Περιφέρειας, καθώς στόχος δεν θα είναι η μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους, αλλά η εξασφάλιση της βιωσιμότητας και η επανεπένδυση των κεφαλαίων στην τοπική οικονομία.

Για τη δημιουργία της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου, υπάρχει στενή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το Ίδρυμα των Sparkassen. Αυτή τη στιγμή, η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται σε συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να υπάρξει η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, και να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις Περιφέρειες να λάβουν τοπικές πρωτοβουλίες.

Εγγραφείτε δωρεάν στο καθημερινό newsletter του banks.com.gr

Δέχομαι να αποθηκευθεί το e-mail μου στο σύστημα αποστολής newsletter.
Δεν μοιραζόμαστε ή πουλάμε σε τρίτους τα προσωπικά σας δεδομένα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here