Οι αριθμοί ουδεμία σχέση έχουν με τα επίπεδα μιας δεκαετίας νωρίτερα. Είναι όμως ενδεικτικοί μιας προσεκτικής, βαθμιαίας αλλαγής στάσης των καταναλωτών. Τα νέα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν από το τραπεζικό σύστημα, το 2019, έφτασαν τα 500 εκατ. Ευρώ δηλαδή περίπου κατά +40% περισσότερα από τα 350 εκατ. Ευρώ του 2018.

Η μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τις συνθήκες χορήγησης στεγαστικών δανείων, πριν από 10 χρόνια, εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι τράπεζες συνήθως ζητούν από τους δανειολήπτες να διαθέτουν ήδη το 30% της αξίας της κατοικίας που θέλουν να αγοράσουν, προτού εγκριθεί το στεγαστικό δάνειο για το υπόλοιπο 70%.

Το μέσο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου κυμαίνεται μεταξύ 3% και 4% ενώ η μέση διάρκεια δεν ξεπερνά τα 25 χρόνια. Οι δανειολήπτες σήμερα, επιλέγουν συνήθως σταθερό επιτόκιο, προκρίνοντας έτσι την ασφάλεια στο ύψος της δόσης και αξιοποιώντας το ευνοϊκό περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων. Ενδεικτικά, για δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, με επιτόκιο 3,5% και διάρκεια αποπληρωμής 20 χρόνια, η μέση μηνιαία δόση διαμορφώνεται σε περίπου 590 ευρώ.

Το 75% των αιτήσεων για Στεγαστικό Δάνεια αφορά αγορά νέων κατοικιών (κυρίως πρώτης κατοικίας) και μόνο μία στις 3 αιτήσεις αφορά ανέγερση, αποπεράτωση, επέκταση ή επισκευή κατοικίας (συνήθως αφορά προσπάθεια αξιοποίησης παλιάς κατοικίας για Airbnb).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ