Αμετάβλητη στο BB+/B με σταθερές προοπτικές διατηρεί την αξιλόγησή της για την Ελλάδα η Standard & Poors.
- «Μετά από ένα ισχυρό 2022, αναμένουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιβραδυνθεί το 2023 σε επίπεδα κάτω του 2%, με πιθανές περαιτέρω ενεργειακές διαταραχές στην Eυρώπη να θολώνουν τις προοπτικές»,
- «Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα επιβραδύνουν την αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023 σε λιγότερο από 2% έναντι εκτιμώμενου 5,8% το 2022», τονίζεται.
- «Ο 12μηνος πληθωρισμός στην Ελλάδα φαίνεται ότι θα υποχωρήσει από το υψηλό πολλών δεκαετιών του Σεπτεμβρίου, ωθώντας τους μισθούς σε μικρή μόνο αύξηση (0,9% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο του 2022) και αποδυναμώνοντας τη ζήτηση».
- «Παρά τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων από τις αναταράξεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, το έλλειμμα του προϋπολογισμό του 2022 αναμένεται να μειωθεί στο 4% περίπου του ΑΕΠ φέτος, μειούμενο περαιτέρω το 2023 και θέτοντας το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε πτωτική πορεία».
- «Ως εκ τούτου, επιβεβαιώσαμε τις αξιολογήσεις της Ελλάδας στο “BB+/B”. Οι προοπτικές είναι σταθερές».
Τα δημοσιονομικά αποθέματα της Ελλάδας και η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα της πολιτικής της θα επιτρέψουν στη χώρα να απορροφήσει τις έμμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας εκτιμά η S&P.
Θα μπορούςε να βελτιώσει τις αξιολογήσεις της για την Ελλάδα εάν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, παράλληλα με ισχυρότερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις…
- «Λαμβάνοντας υπόψη τη ληκτότητα και το μέσο κόστος επιτοκίου, η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο ευνοϊκά προφίλ χρέους από όλα τα κράτη που αξιολογούμε. Αναμένουμε ότι το εμπορικό μέρος του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης της Ελλάδας θα αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του συνολικού χρέους, ή λίγο περισσότερο από το 50% του ΑΕΠ, στο τέλος του 2022. Προβλέπουμε ότι οι δείκτες ακαθάριστου και καθαρού χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσουν να έχουν πτωτική τάση το 2022-2025, υποβοηθούμενοι από την ανάκαμψη της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και τη δημοσιονομική εξυγίανση», τονίζεται στην έκθεση.
Δεν θα χρειαστεί βοήθεια από τον TPI
- «Πιστεύουμε ότι η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί σημαντικά από τις διαθέσιμες διευκολύνσεις στο πλαίσιο του Next Generation EU.
- Παρόλο που η Ελλάδα μπορεί να λάβει στήριξη μέσω του μηχανισμού προστασίας της μετάδοσης της ΕΚΤ (Transmission Protection Instrument – TPI), που ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2022 μετά την προηγούμενη απόφαση της τράπεζας να τερματίσει τις καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP), δεν πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί η πρόσθετη βοήθεια»….