To τελευταίο τρίμηνο της πιο περίεργης χρονιάς…ξεκινά σήμερα, με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στην Βουλή και ολοκληρώνεται, την Παρασκευή με την αξιολόγηση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από την Fitch η πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
   Μήνας κρησάρα, προεξοφλείται ότι θα είναι ο Οκτώβριος και για τις αγορές (μετοχών, ομολόγων, ισοτιμιών, ενέργειας κ.λ.π).
Καθοριστικός για τη μερική αποσαφήνιση της πρόθεσης των επενδυτών ενός τριμήνου- του τέταρτου- που προοιωνίζεται πως θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος.
    Σε μία συγκυρία, που πληθαίνουν οι ανησυχητικές εξελίξεις σε διάφορα μέτωπα. Τελευταίο, η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Credit Suisse– σύμφωνα με το Bllomberg- μετά την περίοδο 100 ημερών που ζήτησε από τους επενδυτές ο νέος επικεφαλής του ελβετικού κολοσσού.
  •     Με τα ασφάλιστρα κινδύνου (έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας) να αυξάνονται κατά 15% -μόλις μέσα σε μία/την προηγούμενη εβδομάδα- τα CDS ξεπέρασαν ακόμη και τα επίπεδα του 2009, όταν η μετοχή του τραπεζικού ομίλου είχε υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό.

Όλες οι αγορές βρίσκονται σε μεγάλη αναταραχή. Φουρτουνιασμένη θάλασσα χωρίς σωσίβιο. 

Σε τέτοιες περιόδους «σκάνε» οι πρώτες μεγάλες χρεοκοπίες. Όλο και κάποιο hedge fund θα πήρε λάθος στοίχημα, όλο και κάποιο ασφαλιστικό ταμείο θα επένδυσε με μεγαλύτερη αισιοδοξία απ’ όσο επέτρεπαν τα οικονομικά του.

Είναι πολλοί οι διαχειριστές που αντιστάθμιζαν το ρίσκο που έπαιρναν σε μετοχές, αγοράζοντας κάποια ομόλογα. Σήμερα πέφτουν και οι μετοχές και τα ομόλογα.

Οι διαχειριστές χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και κάνουν περισσότερες νευρικές κινήσεις μήπως και ρεφάρουν.

Υπάρχουν πολλοί που αγόραζαν ομόλογα με leverage και τώρα φτωχαίνουν επικίνδυνα. Ο κίνδυνος μιας χιονοστιβάδας ελλοχεύει.

   Εβδομάδα, που οι εισηγμένες στο NYSE θα αρχίσουν να ανακοινώνουν αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα κάνει την διαφορά.
Είτε υπέρ των short- που έχουν ξεκάθαρο πλεονέκτημα- είτε για λογαριασμό των long-που μετά από απώλειες -8,63% σε ένα μήνα και σωρευτικά -24,77% από την αρχή του έτους- μπορεί να προσβλέπουν σε μία τεχνικής μορφής ανοδική διόρθωση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ