H...σιγή ασυρμάτου Moody’s-DBRS, οι παραινέσεις ξένων προς κυβέρνηση-αξιωματική αντιπολίτευση και ο “κόκκινος Οκτώβρης” των Fitch-Standard & Poor’s.

Moody’s και DBRS δεν έκαναν την θετική έκπληξη, που περίμεναν στην πλατεία Συντάγματος. Και δη του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης, που “βαθμολογεί” την ελληνική οικονομία αυστηρότερα απ΄όλους τους άλλους.

Αμφότεροι διατήρησαν αμετάβλητα rating και outlook, με ΒA3 ο αμερικανικός και με ΒΒ high ο καναδικός.

   Ωστόσο στα “ψιλά γράμματα” των 2 οίκων καταγράφονται
  • η ευελιξία/προσαρμοστικότητα της οικονομίας (ελέω κυρίως τουρισμού),
  • η αισθητή πρόοδος στο τραπεζικό (δραστική μείωση NPLs- έστω με εκχώρηση τους σε funds/servicers),
  • η εξωστρέφεια της ελληνικής επιχειρηματικότητας,
ενώ ενδιαφέρον έχει το σημείο όπου και οι δύο οίκοι δεν προβλέπουν κοινωνικές αναταραχές ικανές να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία.
Το τελευταίο έχει την σημασία του, καθώς καιρό τώρα οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης συνεκτιμούν την “κοινωνική παράμετρο” (επιβαρύνει ή αμβλύνει τον βαθμό ρίσκου χώρας) και προς αυτή την κατεύθυνση προτρέπουν (έμμεσα ) κυβέρνηση-αξιωματική αντιπολίτευση να συνεχίσουν να διατηρούν το “επενδύσιμο” κλίμα.
  • Διόλου τυχαίο, πως απευθύνονται και προς τις δύο πλευρές ζητώντας εμπέδωση της μεταρρυθμιστικής κατεύθυνσης και διαβεβαιώσεις δημοσιονομικής ωριμότητας.
Κάτι ανάλογο, δηλαδή , με όσα προτρέπουν (στις εκθέσεις τους) η Τράπεζα της Ελλάδος, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, το ΙΟΒΕ.
Πλέον η προσοχή του οικονομικού επιτελείου στρέφεται προς τις 2 αξιολογήσεις του Οκτωβρίου, με πρώτο τον οίκο Fitch (7 Οκτωβρίου) και την Standard & Poor’s να έπεται (στις 21 Οκτωβρίου). Λίγες ημέρες αργότερα (27/10) είναι η συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Πάντως η…σιγή των Moody’s-DBRS προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο και όσον αφορά στην προοπτική απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Στουρνάρας κ.α. έχουν εκτιμήσει ως επιτεύξιμο τον στόχο του investment grade το πρώτο 6μηνο 2023.
  • Ομως από την στιγμή, που ο Πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει πως εκλογές θα γίνουν προς το τέλος της 4ετίας, η προοπτική να “δοθεί” η αναβάθμιση σε αυτό το διάστημα εύλογα εξασθενεί αισθητά.
    Για αυτό, μετά τον “πάγο” των 2 (Moody’s-DBRS) ο πήχης προσδοκιών για τους άλλους 2 (Fitch-Standard & Poor’s) έχει χαμηλώσει θεαματικά.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την εδραίωση των αυξήσεων στις τιμές, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφερόμενη στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Σε ένα οικονομικό περιβάλλον βαθιά διαταραγμένο από τις επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία,
  • «η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτρέψει τις πρώτες επιπτώσεις πολλών τέτοιων σοκ. Μπορεί όμως να διασφαλίσει ότι δεν θα εδραιωθούν. Αυτό ακριβώς κάνει η ΕΚΤ», δήλωσε η Λαγκάρντ σε ομιλία της στη Φρανκφούρτη.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου,  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε ένα ιστορικό βήμα, αυξάνοντας τα βασικά επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει από την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος

  • «Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η περίοδος υψηλού πληθωρισμού να επηρεάσει την οικονομική συμπεριφορά και να δημιουργήσει ένα χρόνιο πρόβλημα»,

H άνοδος των τιμών στην ευρωζώνη

  • «αποδείχθηκε πολύ υψηλότερη και πιο επίμονη από ό,τι αρχικά αναμενόταν».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ