Η Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο των επετειακών της δράσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, σε συνεργασία με το Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος-Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης» εξέδωσε την ανθολογία «Ο Αγώνας του 1821 στην Ελληνική και Ξένη ποίηση».
«Το κάναμε αυτό με επιμονή, συνέπεια και βαθιά συναίσθηση του χρέους και της ευθύνης που έχουμε ως σύγχρονοι Έλληνες. Δηλαδή, να διαχειριστούμε με ανοιχτό πνεύμα το παρελθόν, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Για να αξιοποιήσουμε αυτή την ανεκτίμητη κληρονομιά ως πηγή αυτογνωσίας, δύναμης και δημιουργικότητας. Απέναντι σε κάθε πρόκληση», τόνισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Γεώργιος Χαντζηνικολάου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία προσωπικοτήτων της οικονομίας, των γραμμάτων και των τεχνών. «Το ορόσημο 200 ετών ελεύθερου ελληνικού κράτους αποτέλεσε έναυσμα ώστε η Τράπεζα Πειραιώς να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει ένα πλούσιο και ιδιαίτερα ποιοτικό πρόγραμμα επετειακών δράσεων σε συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα, έγκριτους φορείς και επιστήμονες» ανέφερε σε επιστολή του ο Γενικός Γραμματέας Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης.
Στο πλαίσιο του εθνικού εορτασμού της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Τράπεζα Πειραιώς, με σκοπό την παρουσίαση του προγράμματος επετειακών δράσεων της Τράπεζας σε όλες τις εστίες του απόδημου ελληνισμού.
«Πλειάδα δράσεων εκπαιδευτικών, επιστημονικών, καλλιτεχνικών, συνεδριακών και τοπικών εορταστικών εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών λαμβάνουν χώρα καθόλη τη διάρκεια του έτους με στόχο την ανάδειξη της σημασίας και του ιστορικού βάρους της επετείου», σημείωσε ο Γ. Χρυσουλάκης.
Η απόφαση για τη δημιουργία της Ανθολογίας- Ύμνου στην Ελευθερία ελήφθη πριν από δύο χρόνια. «Τα ευρεθέντα τεκμήρια άλλωστε, γνωστά ποιήματα της δημοτικής και λόγιας ελληνικής γραμματείας. Σπάνια μικρά αριστουργήματα σχεδόν χαμένα στα άδυτα του ποιητικού μας χρυσορυχείου. Καθώς και η ξένη ποίηση- έκφραση του φιλελληνικού ποιήματος συνθέτουν τον παρόντα τόμο», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος- Σπουδαστήριο Νεοελληνικής ποίησης, Ξάνθος Μαϊντάς . Το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος και η Τράπεζα Πειραιώς συνέκλιναν για κοινή συμμετοχή τους στον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας δημιουργώντας τη σπάνια συλλογή των περίπου χιλίων σελίδων.
«Η ανθολόγηση των ποιημάτων έγινε από τους φιλόλογους Θανάση Γαλανάκη και Μάνο Κουμή, που αμφότεροι είναι υποψήφιοι διδάκτορες Νεοελληνικής Φιλολογίας» τόνισε ο Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Ευρυπίδης Γαραντούδης. «Η ανθολογία των Γαλανάκη και Κουμή(…)περιέχει αρκετά πρωτότυπα ελληνόγλωσσα ποιήματα. Στο δεύτερο τμήμα της περιλαμβάνει ποιήματα που γράφτηκαν την εποχή της Επανάστασης από ξένους ποιητές, υλικό που δεν υπάρχει σε προηγούμενες ανθολογίες», συμπλήρωσε ο καθηγητής.
«Ο συγγραφέας Γιάννης Πατήλης, μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος εμπνεύστηκε έναν ανθολογικό τόμο ο οποίος θα περιελάμβανε ποιήματα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων με θέμα την Εθνική Παλιγγενεσία(…)Το εγχείρημα αυτό υπήρξε από τη σύλληψή του παράτολμο», ανέφερε ο Θ. Γαλανάκης ο οποίος είχε τη φιλολογική επιμέλεια και γενικότερη φροντίδα του τόμου.
Οι δυο ανθολόγοι προσπέλασαν δυο χιλιάδες ποιητικές συλλογές. Έπειτα από μήνες ανάγνωσης, αρχειοθέτησης και διαλογής κατέληξαν στην παρούσα συλλογή. Η διαδικασία ήταν επίπονη λόγω της σημασίας των έργων. Οι πηγές σε πολλές περιπτώσεις ήταν δυσεύρετες ή άγνωστες μέχρι πρότινος. Στον τόμο «Ο Αγώνας του 1821 στην Ελληνική και Ξένη ποίηση» περικλείονται δυόμιση αιώνες ποιητικής παραγωγής.
Η σπάνια συλλογή αποτελεί την κορωνίδα μιας σειράς δράσεων της Τράπεζας Πειραιώς για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς στον Ταύρο όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, παρουσιάστηκε εικαστική εγκατάσταση με πορτρέτα των Αγωνιστών της Επανάστασης, βασισμένα στα χαρακτικά έργα του Γιάννη Ψυχοπαίδη. Ο Δημήτρης Γιάκας στο πιάνο, η Αμαλία Γιαννοπούλου στο βιολοντσέλο και ο Δημήτρης Σιγάλος ως τενόρος ενορχήστρωσαν έργα συνθετών και ποιητών οι οποίοι υποστήριξαν τον αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία ή εμπνεύστηκαν από αυτόν.