Η ευρωπαϊκή οικονομία στηρίζεται αυτή τη στιγμή σε «δύο δεκανίκια», στα δημοσιονομικά και νομισματικά προγράμματα. Τα πρώτα εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις και τα δεύτερα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde, μιλώντας σε εκδήλωση του Reuters, προειδοποίησε ότι τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να αποσυρθούν πριν η οικονομία ανακάμψει πλήρως.
- «Φανταστείτε έναν ασθενή ο οποίος αναρρώνει από ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά ακόμη χρησιμοποιεί πατερίτσες για να μπορεί να βαδίζει.
- Δεν θα ήταν σωστό να του αφαιρέσουν οποιαδήποτε από τις δύο αυτές πατερίτσες – δηλαδή, είτε τη νομισματική, ή τη δημοσιονομική βοήθεια – πριν να είναι σε θέση να περπατά χωρίς υποβοήθηση»
Xθες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης το Φεβρουάριο και την υποχώρηση που κατέγραψε ο σχετικός δείκτης.
Εξέλιξη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά οι αγορές των ομολόγων στην ευρωζώνη και να αντιδράσουν με άνοδο των αποδόσεων.
- Το πρόγραμμα δανεισμού της από τις αγορές για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το οποίο προκύπτει ότι θα δανείζεται περίπου 150 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2026.
- Με τις εκδόσεις αυτές, η Κομισιόν θα γίνει ο μεγαλύτερος εκδότης ομολόγων σε ευρώ.
Η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο προβλέπει ένα ποσό 750 δισ. ευρώ σε τιμές του 2018 αλλά 800 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, θα γίνεται μέσω δημοπρασιών και κοινοπρακτικών εκδόσεων ομολόγων που θα επιτρέπουν τις τακτικές εκταμιεύσεις χρημάτων στις χώρες της ΕΕ, μόλις αυτές ολοκληρώνουν τα συμφωνηθέντα έργα και μεταρρυθμίσεις.
Τα ομόλογα της Commission
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδίδει ομόλογα με διάρκεια 3, 5, 7, 10, 15, 20, 25 και 30 ετών καθώς και
- Έντοκα γραμμάτια με διάρκεια μικρότερη από ένα έτος.
Ο δανεισμός της Επιτροπής θα αρχίσει μόλις η απόφαση για τους ίδιους πόρους επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των 27 χωρών της ΕΕ.
Πρόκειται για τον νόμο που αυξάνει τις εγγυήσεις από τις χώρες της ΕΕ στον προϋπολογισμό της ΕΕ στο 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (GNI) έως το 2058 από 1,4%.
- Η επικύρωση του νόμου είναι αναγκαία, επειδή η εγγύηση του προϋπολογισμού της ΕΕ θα επιτρέψει στην ΕΕ να δανείζεται με τα χαμηλότερα δυνατά επιτόκια στην αγορά.
Η εγγύηση θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφάλειας, καθώς η αποπληρωμή των δανείων πρόκειται να γίνει με νέους φόρους που πρέπει να συμφωνήσει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια αντί μέσω των εθνικών προϋπολογισμών.
Oι πρώτες χρηματοροές
- Από τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η Κομισιόν τη χρηματοδότηση των σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης σε όσα κράτη-μέλη έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία υποβολής και έγκρισης του φακέλου. Τον Ιούλιο επίσης θα αρχίσει η άντληση των πόρων του Ταμείου (800 δισ. έως το 2026) από τις αγορές.
- Η Ε.Ε. σχεδιάζει να αντλεί περί τα 15 με 20 δισ. μηνιαίως.
- Ο μηχανισμός άντλησης των χρημάτων θα είναι έτοιμος τον Ιούνιο, αλλά η κύρωση της απόφασης Ιδίων Πόρων που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να ξεκινήσουν οι εκδόσεις κοινού χρέους, δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τον Ιούλιο.