Αυξημένες κατά 12,3% οι συνολικές πωλήσεις των εισαγωγικών και εμπορικών  επιχειρήσεων που συμπεριελήφθησαν στο δείγμα της (εν εξελίξει) έρευνας των   New Times.

Αυξημένες  κατά 12,3% εμφανίζονται οι συνολικές πωλήσεις 1.551  εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων που συμπεριελήφθησαν στο δείγμα της (εν εξελίξει καθότι η δημοσίευση των ισολογισμών δεν έχει πλήρως ολοκληρωθεί ) πανελλαδικής  έρευνας των   NEW TIMES. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο συνολικός τζίρος των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκε από 48,7  δισεκατομμύρια ευρώ το 2017 σε 54,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2018. Το τελικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων αυτών (τόσο των κερδοφόρων όσο και των ζημιογόνων) ήταν εξαιρετικά θετικό. Στο σύνολό τους οι εν λόγω εταιρείες εμφάνισαν αύξηση 11,5% των συνολικών καθαρών τους κερδών για να διαμορφωθούν στο επίπεδο των 1,26  δισεκατομμυρίων ευρώ (!).  

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ 1.551 (1)

Η  μέση κεφαλαιουχική διάρθρωση των εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας (με βάση πάντα τις εταιρείες του δείγματος)   εμφάνισε σχετική επιδείνωση καθότι τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους αυξήθηκαν κατά 3%  στα 10,4 δισ. ευρώ ενώ οι συνολικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 7% στα 22,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πανελλαδική  έρευνα των NEW TIMES 

  • Από τις 1.551  επιχειρήσεις της έρευνας της  New Times, το 83% αντιστοιχεί στις κερδοφόρες επιχειρήσεις και το 17% στις ζημιογόνες επιχειρήσεις (Τα αντίστοιχα ποσοστά στην έρευνα της New Times στη βιομηχανία ήταν 75,35% και 24,65%). 
  • Οι  1.288 κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος της έρευνας των NEW  TIMES  αύξησαν το συνολικό τους τζίρο κατά 9,3% στα 45,1 δισ. ευρώ . Αντιστοίχως αύξησαν τα συνολικά καθαρά κέρδη τους κατά 11,9% για να φτάσουν το 2018  τα 1,6  δισ. ευρώ. Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος βελτίωσαν κατά τι την κεφαλαιουχική τους δομή αφού αύξησαν κατά 6,5% τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους περίπου στα 9,8 δισ. ευρώ  ενώ οι συνολικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 3,4% στα 15,3 δισ. ευρώ.
  • Οι 263  ζημιογόνες επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τον συνολικό κύκλο εργασιών τους κατά 28,8% στα 9,6 δισ. ευρώ. Οι εν λόγω επιχειρήσεις  αύξησαν τις ζημιές τους από 314 εκατ. ευρώ το 2017 στα 357 εκατ. ευρώ το 2018.  Αντιθέτως προς τις κερδοφόρες, οι ζημιογόνες επιχειρήσεις εμφάνισαν ραγδαία επιδείνωση της κεφαλαιουχικής διάρθρωσής τους  αφού μείωσαν τα συνολικά τους ίδια κεφάλαια κατά 32,4% στα 606 εκατ. ευρώ και αύξησαν κατά 15,3 τις συνολικές τους υποχρεώσεις στο επίπεδο των 7,3  δισ. ευρώ. Μία σχέση άκρως απαγορευτική για την ομαλή λειτουργία πολλών εξ αυτών.
  • Πρακτικά διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των κερδοφόρων και ζημιογόνων επιχειρήσεων γεγονός ενδεικτικό ότι στον επιχειρηματικό στίβο της χώρας θα υπάρξουν πρόσθετες απώλειες υπεραξιών πέραν αυτών που κατεγράφησαν στην περίοδο της κρίσης. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το ποσοστό των κερδοφόρων επιχειρήσεων του 2018 ήταν υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2017.

Επιχειρήσεις και τομείς δραστηριότητας

Τη μερίδα του λέοντος στην κατανομή κερδών απέσπασαν 7 τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που συγκέντρωσαν το 71% των συνολικών κερδών των εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο δείγμα της έρευνας. Πρόκειται για τους κλάδους 

  • φαρμάκων, καλλυντικών 
  • διαφόρων προϊόντων
  • τροφίμων, 
  • ένδυσης, υπόδησης
  • πετρελαιοειδών
  • επιστημονικών και ιατρικών μηχανημάτων και
  • ηλεκτρολογικού υλικού. 

Με μια δεύτερη «ταχύτητα» στον τομέα των κερδών  κινήθηκαν οι κλάδοι των σουπερμάρκετς, χημικών-χρωμάτων, μεταφορικών μέσων, μηχανημάτων, μηχανών γραφείου  ενώ χαμηλά κέρδη συγκέντρωσαν οι κλάδοι των επίπλων-χαλιών-φωτιστικών, ποτών, υγιεινής-κλιματισμού, πληροφορικής και εισαγωγικών εταιρειών τσιγάρων.

Ζημιογόνος (στο σύνολό του και όχι σε μεμονωμένες επιχειρήσεις) αποδείχθηκε  ο κλάδο εμπορίας μετάλλων.  

  • Ειδικότερα, 193 εισαγωγικές και εμπορικές εταιρείες φαρμάκων και καλλυντικών διαχειρίστηκαν έναν τζίρο της τάξης των 6,5  δισεκατομμυρίων ευρώ (!) εμφανίζοντας συνολικά κέρδη της τάξεως των 219 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος διαχειρίστηκε το 11,9% του συνολικού τζίρου και το 17,3% των συνολικών κερδών. Στις πρώτες θέσεις της λίστας των πιο κερδοφόρων εταιρειών του κλάδου φαρμάκων-καλλυντικών βρέθηκαν οι επιχειρήσεις L’Oreal Hellas, Pfizer Hellas, Genesis Pharma, Novartis Hellas, ΙΦΕΤ, Merck Sharp & Dohme, Bayer Hellas, Procter & Gamble Hellas,Farmaserve LILLY και Beiersdorf Hellas.
  • Η πολυπληθέστερη κατηγορία επιχειρήσεων του δείγματος ήταν αυτή του κλάδου τροφίμων η οποία συμμετείχε με 253 εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις. Ο συγκεκριμένος κλάδος διαχειρίστηκε το 8,1% του συνολικού τζίρου των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα καθώς επίσης και το 9,9% των συνολικών καθαρών κερδών.  Συγκεκριμένα διαχειρίστηκε συνολικό τζίρο 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ εμφανίζοντας συνολικά κέρδη 125 εκατ. ευρώ. Από το δείγμα των εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων τροφίμων, 44 εταιρείες εμφάνισαν καθαρά κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ η κάθε μία ενώ 12 εταιρείες παρουσίασαν κέρδη από 2 ως 14,9 εκατ. ευρώ εκάστη. Οι πρωταθλητές στη λίστα των πλέον κερδοφόρων επιχειρήσεων ήταν οι: ARIVIA, ΟΠΤΙΜΑ, Bretas, Leader, Γκατένιο, Κανάκης Στέλιος, TORRE Γκλατζούνης, Power Health Hellas, Ατλάντα Αντιπροσωπείαι, Ρούπας Ηρακλής, Green Import, Crystal Beverages, Βιουγεία, Pescanova Hellas και Διανομεύς. 
  • Σημαντικά κέρδη απέσπασε ο κλάδος των  εταιρειών ένδυσης υπόδησης, που συμμετείχε στην έρευνα με 103 επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, ο κλάδος αύξησε τα συνολικά του κέρδη από 72 εκατ. ευρώ το 2017 σε 104 εκατ. ευρώ το 2018. Οι εν λόγω επιχειρήσεις διαχειρίστηκαν συνολικό τζίρο της τάξεως των 2,3 δις. ευρώ.  Τις πρώτες θέσεις της λίστας των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων του κλάδου κατέλαβαν οι: ZARA Hellas, Αττικά Πολυκαταστήμτα, Louis Vuitton Hellas, H&M, CALIN, Pull&Bear, Διεθνής Αθλητική, Ιωακειμίδης, Marks & Spencer, Adidas Hellas, Στραντιβάριους Ελλάς, Intersport Athletics, Μάσσιμο Ντουτι Ελλάς, Τσακίρης Μάλαμας και Startline. 
  • Αυξημένες κατά 17,8%  εμφανίζονται  οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων εμπορίας πετρελαιοειδών κατά το 2018 σε  σχέση με το 2017.  O συνολικός τζίρος των  58 επιχειρήσεων του κλάδου αυξήθηκε από 11 δισ. ευρώ το 2017  σε περίπου   13 δισ. ευρώ το 2018.   Οι επιχειρήσεις του δείγματος εμφανίζουν μία σημαντική αύξηση της συνολικής τους (προ φόρων) κερδοφορίας τους από 62 εκατ. ευρώ το 2017 σε 93  εκατ. ευρώ το 2018.  Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο κλάδος εμπορίας πετρελαιοειδών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εμπορικές δραστηριότητες, που δημιουργούν ένα σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα. Χαρακτηριστικό από αυτή την άποψη είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει αντίστοιχη έρευνα του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία τα μέλη-εταιρείες του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών δημιούργησαν για τον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα από φόρους και άλλες εισφορές που ανήλθαν κατά το 2018 σε 3,7 δισ. ευρώ έναντι 3,8 δισ. ευρώ το 2017, ενώ κατέβαλαν (κατά το 2018) στο προσωπικό τους, υπό μορφή καθαρών αμοιβών και εργοδοτικών εισφορών 93  εκατ. ευρώ από 91,4  εκατ. ευρώ το 2017. Τέλος, το ποσό του κοινωνικού προϊόντος που κατευθύνθηκε προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα διαμορφώθηκε σε 47,3 εκατ. ευρώ το 2018. Στον κλάδο επενδύθηκαν και κατά το 2018 σημαντικά κεφάλαια της τάξεως των 71 εκατ. ευρώ ενώ σημαντικές επενδύσεις έγιναν και στον τομέα της ασφάλεια.  Ο αριθμός των πρατηρίων μειώθηκε το 2018 σημαντικά, κατά 15,1%, και διαμορφώθηκε σε 4.835 από 5.694 το προηγούμενο έτος. Ως αποτέλεσμα, αυξήθηκαν οι μέσες πωλήσεις καυσίμων ανά πρατήριο (σε χιλ. μετρικούς τόνους) κατά 9%.  Τέλος, ο αριθμός του προσωπικού στις εξεταζόμενες εταιρίες του κλάδου ανήλθε το 2018 σε 1.833 άτομα, αυξημένος κατά 2,7% έναντι του προηγούμενου έτους. Μεταξύ των επιχειρήσεων που ξεχώρισαν είναι οι:  Ελληνικά Καύσιμα Ορυκτέλαια,  Elin Oil, Coral AE (πρώην Shell Hellas AE)  και Avin του ομίλου επιχειρήσεων Βαρδινογιάννη,  Aegean Oil του ομίλου επιχειρήσεων Δημ. Μελισσανίδη,  Revoil του κ. Γ. Ρούσσου και ΕΤΕΚΑ του κ. Γ. Σπανού. 
  • Οι 75 εισαγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις επιστημονικών και ιατρικών μηχανημάτων διαχειρίστηκαν το 1,7% του  συνολικού τζίρου των βιομηχανιών του δείγματος  ενώ απέσπασαν το 6%  των συνολικών κερδών που ισοδυναμεί με 75,9 εκατ. ευρώ. Από τις επιχειρήσεις του δείγματος, 27 εμπορικές εταιρείες  εμφάνισαν κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ εκάστη. Τις πρώτες θέσεις στη λίστα των πλέον κερδοφόρων κατέλαβαν οι: Mediprime, ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ, ΑΡΗΤΗ, Ενόρασις, Siemens Health Care, Νοσοκομειακή Γραμμή, Medicon Hellas, Μαυρογένης Αναστάσιος, Μάγειρας Διαγνωστικά Μηχανήματα και Atron Health.
  • Αντιστοίχως, οι 49 εισαγωγικές και εμπορικές  επιχειρήσεις ηλεκτρολογικού υλικού  διαχειρίστηκαν το 5,7% των συνολικών καθαρών κερδών των εταιρειών του δείγματος. Ο συνολικός τζίρος των επιχειρήσεων ήταν 1,3  δισεκατομμύρια ευρώ ενώ τα συνολικά τους κέρδη ανήλθαν σε 71,7 εκατ. ευρώ.   Στις πρώτες θέσεις της λίστας των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων βρέθηκαν οι εταιρείες Σήμενς, Νοκια Λύσεις και Δίκτυα, Καυκάς, Huawei Τεχνολογίες, Τελμάκο, Samsung Electronics,  Ελληνική Λεγκράν, Δαμκαλίδης, Top Electronics και Δημουλάς Ειδικά Καλώδια..
  • Οι 58 επιχειρήσεις του κλάδου των  σουπερμάρκετς έναν πολύ σημαντικό τζίρο που προσέγγισε τα 8,6 δις. ευρώ. Στην πραγματικότητα μόνον ο κλάδος εμπορίας πετρελαιοειδών διαχειρίστηκε π[ιο υψηλό τζίρο.  Παρ΄όλα αυτά τα συνολικά καθαρά κέρδη του κλάδου των σουπερμάρκετς ανήλθαν στα 61,56 εκατ. ευρώ, επίδοση που αναλλογεί στο  4,9% των συνολικών καθαρών κερδών όλων των εμπορικών επιχειρήσεων. Μεταξύ των επιχειρήσεων που βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις της λίστας των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων ήταν και οι: Α-Β Βασιλόπουλος, μασούτης, Πέντε και ΜΕΤΡΟ. 
  • Στις πρώτες θέσεις της λίστας των πλέον κερδοφόρων εισαγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων της χώρας συγκατελέγησαν επίσης μια σειρά εταιρείες μεταξύ των οποίων και οι:  Jumbo, Toyota Hellas, Dixons, House Market, Rolex Hellas,  Μποζατζίδης-Μητσολίδης, Φίατ Γκρουπ, Mercedes Benz, IBM Hellas  και Ιαπωνική.
  • Αντιστοίχως, στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» βρέθηκαν οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν πολύ υψηλές ζημιές. Μεταξύ αυτών είναι και οι: Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης, Lion Hellas, Media Saturn, EKO, Intralot, Friesland Campina, Μπήτρος Μεταλλουργική και Notos Com  Συμμετοχές..  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ