Ο “Διόνυσος” με θέα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης επελέγη για το μεσημεριανό «κλειστό» γεύμα που παρέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίγκ, ο οποίος βρίσκεται από χθες το απόγευμα στην Αθήνα για την υπογραφή δεκαέξι συμφωνιών επιχειρηματικού, κυρίως, ενδιαφέροντος.
Η επιλογή αυτή αποτελεί κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, αλλά και ουσία, καθότι οι καλεσμένοι δεν έχουν επιλεγεί τυχαία, σηματοδοτώντας τις επενδύσεις και τις σχέσεις της νέας εποχής μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.
Στην πρόποσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον Κινέζο πρόεδρο τη συμβολική σημασία της επιλογής του χώρου στον οποίο παρατίθεται το γεύμα προκειμένου, όπως είπε στον Σι Τζινπίνγκ, «να διαπιστώσετε και ο ίδιος πόσο σημαντικό και δίκαιο είναι το αίτημα της Ελλαδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα».
Στο γεύμα στο εστιατόριο «Διόνυσος» παρακάθισαν επιχειρηματίες, η επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου και μέλη της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν:
-Γιώργος Προκοπίου, εφοπλιστής
-Μελίνα Τραυλού, εφοπλίστρια
-Λασκαρίδης Παύλος, εφοπλιστής
-Μιχάλης Λεμπιδάκης, Πλαστικά Κρήτης
-Γιάννα Αγγελόπουλου, επιχειρηματίας και πρόεδρος της Επιτροπής 2021
-Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, επένδυση στο Costa Navarino
– Ο Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
– Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
– Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
– Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας.
– Η Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Το εκλεκτό μενού και ο …κρόκος Κοζάνης
Το γεύμα αποτελούνταν από ένα ορεκτικό, μια σαλάτα, ένα κυρίως πιάτο, επιδόρπιο και καφέ. Περιελάμβανε μεταξύ άλλων γαρίδες, ανθότυρο, μακαρόνια με θαλασσινά και lemon pie.
Ακόμη και το μενού είχε ιδιαίτερο συμβολισμό (γαρίδες με σαφράν) αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου υπεγράφη πρωτόκολλο μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας και της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας για την εξαγωγή σαφράν, με σκοπό να επιτραπεί η εξαγωγή στην κινεζική αγορά του Κρόκου Κοζάνης, ο οποίος αποτελεί προϊόν ΠΟΠ, ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική οικονομία.