Στο Στρογγυλό Τραπέζι III του 11th Pharma-Health Conference με θέμα «Ανάπτυξη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», με συντονιστή τον Αιμίλιο Νεγκή, Δημοσιογράφο, Διευθυντή Σύνταξης, Pharma & Health Business, www.virus.com.gr, ο κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει και προχωράει η διασύνδεση των υπηρεσιών της πρωτοβάθμιας υγείας και ότι ήδη υπάρχουν καλά αποτελέσματα, που διαφάνηκαν κατά την διαχείριση της πανδημίας. Επεσήμανε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλές προσλήψεις προσωπικού και έχουν προκηρυχθεί και νέες θέσεις νοσηλευτών.

Δείτε επίσης: Β. Κικίλιας στο 11th Pharma-Health Conference: Το ΕΣΥ θα ενισχυθεί οικονομικά με νέους πόρους

Επιτροπή Ειδικών για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ο κ. Σταμάτης Βαρδαρός, πρ. Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, ανέφερε ότι μέσα στην πανδημία υπήρχε ένα μεγάλο κενό στην παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας για την εξυπηρέτηση περιστατικών που δεν σχετίζονταν με τον κορωνοϊό. «Δεν μπορεί οι ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας να μην λαμβάνουν τακτική φροντίδα και παρακολούθηση», επεσήμανε. Στάθηκε δε, στο κενό ενημέρωσης που υπάρχει τόσο στους ασθενείς όσο και σε μέρος του προσωπικού πρωτοβάθμιας υγείας, ενώ αναφέρθηκε στις κινητές ομάδες υγείας, που είναι ήδη ένα νομοθετημένο έργο.

Ο κ. Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Διευθυντής της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέφερε ότι πολλές ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού δεν λαμβάνουν την απαιτούμενη φροντίδα. «Οι οργανωτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να συνδέονται με την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Χωρίς αυτές τις αλλαγές δεν είναι εύκολο να πετύχουν οι όποιες δομικές αλλαγές. Κομβικό σημείο είναι η ανάπτυξη συμβολαιακών πρακτικών με τους επαγγελματίες υγείας», επεσήμανε.

Ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ανέφερε ότι είναι διαχρονικό το αίτημα της δικτύωσης, γιατί έχουμε έναν πλουραλισμό και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε όλες. «Από την άλλη, με τόση πληθώρα, είμαστε σε κακή θέση ως προς την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας. Πρέπει να τολμήσουμε μία μεταρρύθμιση, τώρα. Ήδη αναγνωρίστηκε η ανάγκη να υπάρχει ένας οικογενειακός γιατρός. Σε αυτή τη φάση η κάλυψη αυτών των υπηρεσιών γίνεται κυρίως από τους ιδιώτες γιατρούς», τόνισε.

 Ο κ. Ευάγγελος Φραγκούλης, Γενικός Οικογενειακός Ιατρός, Αν. Αρχίατρος ΕΔΟΕΑΠ, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της Οικογενειακής Ιατρικής και της ΠΦΥ , ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία εθνική στρατηγική, ένα κοινό όραμα, ώστε να το αγκαλιάσουν και οι γιατροί, πράγμα που δεν συμβαίνει, όταν ξέρουν ότι κάθε κυβέρνηση θα καταργεί το έργο της προηγούμενης.

Ο κ. Μάρκος Ολλανδέζος, Επιστημονικός Διευθυντής Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ανέφερε ότι η πρωτοβάθμια υγεία αποτελεί ένα διαχρονικό και διαρθρωτικό χρόνιο πρόβλημα και αντανακλά σε ολόκληρο το σύστημα υγείας. «Η καλή πρωτοβάθμια υγεία, θα συμβάλλει σημαντικά στον εξορθολογισμό του συνολικού κόστους του τομέα υγείας. Θα σημάνει την ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος υγείας». Σημείωσε επίσης ότι η φαρμακοβιομηχανία συμβάλλει σημαντικά στην ενημέρωση του πληθυσμού, έναν τομέα που γενικά πάσχει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ