Ένα φιλόδοξο πρώτο βήμα 100 εκατ. Ευρώ που θα ρίξει στην αγορά 300 εκατ. Ευρώ το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο επιχείρησαν με τη συμφωνία που υπέγραψαν η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (“Παρευξείνια”) και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), στη Θεσσαλονίκη.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα προβλέπει την παροχή έως 100 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση στην ΕΑΤ, κυρίως για την έκδοση εγγυήσεων και τη συγχρηματοδότηση δανειοδοτήσεων της Παρευξείνιας Τράπεζες σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Μέσω των εγγυήσεων της ΕΑΤ, η Παρευξείνια Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να πετύχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία, καθώς υπολογίζεται ότι μπορεί να διαθέσει περί τα 300 εκατ. ευρώ σε δάνεια, ενώ αναμένεται η μόχλευση σημαντικών κεφαλαίων.

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο πρόεδρος της Παρευξείνιας, Ντιμίτρι Πάνκιν (Dmitry Pankin) και η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤ, Αθηνά Χατζηπέτρου, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη, ο οποίος επισήμανε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη διάχυσης της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη Συνέντευξη Τύπου,  ο κ. Πάνκιν επισήμανε πως σε μια περίοδο μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων, η ρευστότητα πλημμυρίζει την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά τα διαθέσιμα κεφάλαια συχνά δεν φτάνουν στις ΜμΕ.

  • “Χρειάζεται να βρούμε τον τρόπο να διοχετεύσουμε αυτή τη ρευστότητα στις ΜμΕ”

Η Παρευξείνια βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με συνεταιριστικές τράπεζες, ώστε οι χρηματοδοτήσεις να φτάσουν ευχερέστερα στις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Παρευξείνια θα χορηγεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 1 εκατ. ώς 3 εκατ. ευρώ, τριετούς ως πενταετούς διάρκειας.

Μάλιστα, ο κ.Πάνκιν εξέφρασε την προσδοκία του για συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα και σε άλλες χώρες-μέλη της Τράπεζας, πέραν της Ελλάδας.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος και Δνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κα Χατζηπέτρου επισήμανε ότι το στοίχημα που έχει μπροστά της η ΕΑΤ είναι να λειτουργήσει σαν καταλύτης του τριγωνικού μηχανισμού κυβέρνηση-επιχειρήσεις-τραπεζικό σύστημα και, ήδη, διαθέτει σημαντικές για τα ελληνικά δεδομένα δυνατότητες να στηρίξει τις επενδύσεις στην επόμενη φάση του ελληνικού επιχειρείν.

  • “Πιστεύουμε ότι η ΕΑΤ, μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα της οδυνηρής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, απέδειξε ότι είναι αποτελεσματικός και αξιόπιστος φορέας. Σε λιγότερο από τρεις μήνες σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με μόχλευση που θα ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ στους επόμενους δύο-τρεις μήνες. Προχωράμε από τη φάση άμυνας για τον μετριασμό της κρίσης σε μια φάση επίθεσης για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Δεν είναι εποχή για μαύρες τρύπες αλλά για τολμηρά βήματα της υγιούς επιχειρηματικότητας”

Ο υφυπουργός Οικονομίας Γιάννης Τσακίρης επισήμανε ότι ήδη από την αρχή της πανδημίας και της κρίσης που προκάλεσε, η κυβέρνηση και ειδικότερα τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, έφτιαξαν πλέγμα μέτρων με διάφορες δράσεις και ενισχύσεις, ώστε να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις, αρχίζοντας με την επιδότηση επιτοκίου.

  • “Από τον Απρίλιο τρέχει το πρόγραμμα που επιδοτεί το επιτόκιο όλων των επιχειρηματικών δανείων των ΜμΕ, το οποίο πηγαίνει πάρα πολύ καλά. Άρα, αμέσως, από την αρχή της κρίσης, υπήρξε πρόγραμμα που έδωσε έμμεσα κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις που είχαν δάνεια επιχειρηματικά, πληρώνοντας τους τόκους. Κι αυτό ήταν από τη μια πλευρά κεφάλαιο κίνησης και από την άλλη δεν “κοκκίνησαν” τα δάνεια. Μετά ήρθε η επιστρεπτέα προκαταβολή, που κι αυτή είναι κεφάλαιο κίνησης, ήρθαν τα 800 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους, το ΤΕΠΙΧ, αρχίζει ο δεύτερος κύκλος επιστρεπτέων προκαταβολών, άρα υπάρχει αλληλουχία. Η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά πρέπει να είναι συνεχής, γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση και πρέπει να έχουμε ανά πάσα στιγμή διαθέσμα εργαλεία” .

Όσον αφορά τα χρηματοδοτικά προϊόντα, αναγνώρισε πως

  • “υπάρχει γκρίνια στην αγορά ότι οι τράπεζες αρνούνται. Όλα όμως έχουν μια διαδικασία, που δεν μπορούμε να τη διαγράψουμε εντελώς. Έχουμε συντμήσει στο ελάχιστο τον απαιτούμενο χρόνο, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθεί να χρειάζεται κάποιος χρόνος. Και για αυτό έχουμε ένα πλέγμα μέτρων, που δρουν παράλληλα με διαφορετικούς χρόνους. Η επιστρεπτέα προκαταβολή ήταν πάρα πολύ γρήγορη, το χρηματοδοτικό προϊόν λίγο πιο αργό, όμως θα έρθει κι αυτό. Λίγη υπομονή και όλα θα γίνουν” .

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here