Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αλλά και η εταιρική διακυβέρνηση των ελληνικών τραπεζών αποτελούν προαπαιτούμενο του προγράμματος προσαρμογής, μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2015.

ΕΚΤ και ενιαίος επόπτης (SSM) φέρνουν στο προσκήνιο τα ζητήματα της διακυβέρνησης και της ψηφιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η ενιαία εποπτική αρχή παρουσιάζει μεθαύριο Πέμπτη στη Φρανκφούρτη, σε ανώτατα στελέχη των 126 εποπτευόμενων ευρωπαϊκών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών, τα ζητούμενά της σε δύο άξονες: διακυβέρνηση και προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες.

Πρόκληση για τις τράπεζες

Εκτός όμως από το ζήτημα της διακυβέρνησης, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ζήτημα κερδοφορίας για τις τράπεζες. Η μετάβαση από το σημερινό τραπεζικό σύστημα στο digital banking θα απαιτήσει μία καθολική και όχι εν μέρει παρέμβαση, καθώς θα επηρεαστούν όλες οι δομές του τραπεζικού συστήματος, όπως ο εσωτερικός έλεγχος, θέματα που συνδέονται με τη διαχείριση κινδύνων, την κανονιστική συμμόρφωση κ.λπ.

Σύμφωνα με τον κ. Ν.Καραμούζη, πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σήμερα μόνο το 28% των εγχρήματων συναλλαγών γίνονται από το δίκτυο καταστημάτων των ελληνικών τραπεζών και περίπου το 30% από internet, mobile banking και ΑΤΜ. “Θα χρειαστούν λιγότερα καταστήματα, εκπαίδευση και μετακίνηση προσωπικού για να αναλάβει άλλες δραστηριότητες που προκύπτουν από τις νέες τεχνολογίες”, έχει δηλώσει ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ελληνικών τραπεζών εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις έως 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

ΕΚT και SSM εκτιμάται πως θα προτρέψουν τις τράπεζες πανευρωπαϊκά να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία, για να υποστηρίξουν την καινοτομία και να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς τους, απαντώντας και στον ανταγωνισμό από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες fintech.

Τέλος, η συμβολή των νέων τεχνολογιών κρίνεται σημαντική καθώς οι τράπεζες θα μπορέσουν να μειώσουν τον δείκτη των λειτουργικών δαπανών τους, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί ελάχιστα τα τελευταία πέντε χρόνια ως προς το ενεργητικό των τραπεζών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ