του Βάιου Κρόκου
Με μια χρήσιμη ιστορική αναδρομή για την κατάσταση στο συνταξιοδοτικό συστήμα και τους παράγοντες που απατέλεσαν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Ασφάλισης ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Πάνος Ζαμπέλης, πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος, AON Hewitt, πρόεδρος ΤΕΑ-ΕΛΤΑ.
Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος το 1ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη τόσο για όσα ακούστηκαν όσο και από την ευρεία συμμετοχή στελεχών της αγοράς. Ο ίδιος άλλωστε χαρακτηρίζεται για τις βαθιές γνώσεις γύρω από αυτά τα ζητήματα από την εποχή που παρόμοιες εκδηλώσεις απασχολούσαν “20-30 άτομα”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στις προκλήσεις της κοινωνικής ασφάλιση στην Ευρώπη και τις συστάσεις τις περασμένες δεκαετίες, σημείωσε πως η μείωση των παροχών και η αύξηση των ορίων ηλικίας είχαν προφανές πολιτικό κόστος.
Ως εκ τούτου προκαλεί απορία το γεγονός που οι πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα δεν προώθησαν επαρκώς την λύση της Επαγγελματικής Ασφάλισης όπως συνέβη και στην Ε.Ε.
Στηλίτευσε τα «κακώς κείμενα» της Πολιτείας, όλα αυτά τα χρόνια εξηγώντας τους λόγους γιατί δεν υπήρξε η απαιτούμενη ανάπτυξη 18 χρόνια μετά το 2002, από τον πρώτο νόμο για τα ΤΕΑ (ν. 3029/2002).
Συγκεκριμένα: Άργησαν να δοθούν τα φορολογικά κίνητρα, οι εισφορές προς την κοινωνική ασφάλιση είναι πολύ υψηλές, υπήρχαν προβληματικές κανονιστικές διατάξεις (π.χ. 100 άτομα), ενώ ακόμα και τώρα ο τομέας των ΤΕΑ δεν έχει λάβει την θέση που του αρμόζει στο ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα.
Διαβάστε επίσης: Τι μάθαμε στο 1ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης
Συγκεκριμένα, επεσήμανε τι απαιτείται ώστε τα ΤΕΑ να γίνουν ένας τομεάς που θα αφορά την συντριπτική πλειοψηφία που τα έχει ανάγκη και όχι να καταστεί ένας θεσμός για μια ελιτ εργαζομένων. Τι χρειάζεται:
-Να διευθετηθούν τα προβλήματα του κρατικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Να μειωθεί ουσιαστικά το κόστος του.
-Να αναγνωριστεί ο ρόλος των ΤΕΑ στα πλαίσια του συνταξιοδοτικού μας συστήματος.
-Να γίνει μία πιο επιμελής επεξεργασία των κινήτρων.
-Το νομικό πλαίσιο να έρθει στο ύψος των περιστάσεων (αναγνώριση του ρόλου του εργοδότη, κλπ)
-Σύγχρονη και ενιαία εποπτεία (ανεξάρτητη αρχή) απαλλαγμένη από γραφειοκρατία
Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλη, το κρατικό συνταξιοδοτικό σύστημα σύντομα δεν θα είναι σε θέση να παρέχει ούτε το μισό ύψος σύνταξης από αυτό που παρέχει τώρα. Από τα ποσά των καταβαλλομένων συντάξεων σήμερα, το 40% καλύπτεται από τις καταβαλλόμενες εισφορές και το υπόλοιπο 60% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κρίσιμο να οριστεί με σαφήνεια αν τα ΤΕΑ έχουν κάποιο ρόλο στο συνολικό συνταξιοδοτικό σύστημα και ποιος είναι αυτός ο ρόλος. Προς το παρόν φαίνεται ότι στα ΤΕΑ έχει απομείνει ένας ρόλος «φιλοδωρήματος» για κάποια ελίτ εργαζομένων που έχει την δυνατότητα να μετέχει σε κάποιο ΤΕΑ.
Οι συνθήκες φαίνονται πια αρκετά πιο ευοιώνες για τον θεσμό των ΤΕΑ που αποτελεί, όπως σημειώνει ο κ. Ζαμπέλης, η μόνη διέξοδος για τις μελλοντικές συνταξιοδοτικές παροχές.