«Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να ακολουθήσουν τις αντασφαλιστικές τάσεις και να τιμολογήσουν βάσει του δικού τους underwriting» αναφέρει ο κ. Νίκος Ζάχος, γενικός διευθυντής της ΝP Ασφαλιστικής στο iw.

iw? Με ποιες προκλήσεις έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος των logistics την τελευταία τριετία (πανδημία, γεωπολιτικές εξελίξεις, αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα κ.λπ.);

απ. Η πανδημία και οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν επηρεάσει αρνητικά την εφοδιαστική αλυσίδα τα τελευταία δύο χρόνια. H NP Ασφαλιστική, ως εταιρεία γενικών ασφαλίσεων, παρακολουθεί συστηματικά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των logistics σε θέματα μεταφορών, warehousing και λοιπών λειτουργιών της εφοδιαστικής αλυσίδας.

iw? Ανταποκρίνονται οι επιχειρήσεις στις απαιτήσεις που προκύπτουν από τις εξελίξεις στον κλάδο; Πώς κινήθηκαν τα ασφάλιστρα την περίοδο αυτή;

απ. Σε ό,τι αφορά στα ασφάλιστρα μεταφορών και περιεχομένου, οι διεθνείς τάσεις είναι αυξητικές, εξαιτίας της δυσκολίας των μεταφορών, της πανδημικής κρίσης, της ανόδου του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού. Την τάση διαμορφώνουν οι ξένοι αντασφαλιστικοί οίκοι, που θεωρούν ότι η παρούσα συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι είναι αυξημένοι, γιατί οι όποιες καθυστερήσεις επιφέρουν επιχειρηματικές ζημιές. Οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να ακολουθήσουν τις αντασφαλιστικές τάσεις και να τιμολογήσουν βάσει του δικού τους underwriting.

iw? Σε ποιους κινδύνους θεωρείτε ότι υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση, στην παρούσα φάση;

απ. Όπως προαναφέραμε, οι κίνδυνοι στα logistics και στην εφοδιαστική αλυσίδα ευρύτερα είναι αυξημένοι. Οι μεταφορές εμπορευμάτων έχουν διευρυμένους κινδύνους, λόγω καθυστερήσεων στις αποστολές. Οι αποθηκεύσεις εμπορευμάτων έχουν εξαντλήσει τα περιθώριά τους και πλέον αναζητούνται νέοι χώροι και νέα λιμάνια. 

Οι καθυστερήσεις αποστολών δημιουργούν αλυσιδωτά προβλήματα και διαταράσσουν την εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα να καταγράφονται μειώσεις στα επιχειρηματικά αποτελέσματα των πελατών. Όλα αυτά, εάν είναι ασφαλισμένα, οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να τα αντιμετωπίσουν και να καταβάλουν αποζημιώσεις όπου χρειάζεται. 

Περισσότερα στο insuranceworld.gr