Με ευρύτατη πλειοψηφία εξελέγη σήμερα η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, λαμβάνοντας με μεγάλη αποδοχή το ύψιστο αξίωμα στη χώρα.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έλαβε συνολικά 261 ψήφους και την στήριξαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25.
Απόντες από τη διαδικασία ήταν ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος βρίσκεται σε οικογενειακό ταξίδι στις ΗΠΑ και με επιστολή του γνωστοποίησε ότι αν ήταν παρών θα στήριζε την υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου, καθώς και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις, Τρ. Αλεξιάδης και Ν. Συρμαλένιος οι δύο τελευταίοι για λόγους υγείας. Ο κ. Αλεξιάδης και ο κ. Συρμαλένιος γνωστοποίησαν, με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι αν ήταν παρόντες θα ψήφιζαν την κυρία Σακελλαροπούλου.
Λίγα λόγια για την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Εισήλθε στο ΣτΕ ως εισηγητής τον Νοέµβριο του 1982 και αναδείχθηκε σε αντιπρόεδρο τον Οκτώβριο του 2015 και σε πρόεδρο τον Οκτώβριο του 2018.
Η πορεία της στο δικαστικό σώµα δεν είναι τυχαία, καθώς προέρχεται από δικαστική οικογένεια από τη Θεσσαλονίκη.
Ο αείµνηστος πατέρας της νέας προέδρου του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρόπουλος, διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Μάλιστα, ήταν µέλος της σύνθεσης του ανωτάτου δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση Ανδρέα Παπανδρέου – Γιώργου Κοσκωτά και για κάποιο διάστηµα µάλιστα προήδρευσε.
Συµπτωµατικά, µε διαφορά σχεδόν δεκαπέντε ετών, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν µέλος του Ειδικού ∆ικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονοµικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου για τη λίστα Λαγκάρντ και την υπόθεση της αφαίρεσης των ονοµάτων δύο συγγενικών του προσώπων και συγκεκριµένα εξαδέλφων του.
Μέχρι και την επιλογή της στη θέση της νέας προέδρου του Συµβουλίου της Επικρατείας τον Οκτώβριο του 2018, υπηρετούσε στο Γ’ Τµήµα του ΣτΕ.
Παλαιότερα και επί σειρά ετών ήταν στο Ε’ Τµήµα, το λεγόµενο και «οικολογικό».
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει εξειδικευτεί στο Περιβαλλοντικό ∆ίκαιο και έχει µεταπτυχιακό του ∆ηµοσίου ∆ικαίου στο Πανεπιστήµιο Paris II (Γαλλία), ενώ έχει συµµετάσχει σε πολλά συνέδρια, ηµερίδες και εκδηλώσεις σχετικά µε το ∆ίκαιο του Περιβάλλοντος κ.λπ.
Ως σύµβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές µεγάλες υποθέσεις, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου ποταµού στον Θεσσαλικό κάµπο, των µεταλλείων Χρυσού στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, στα προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου µε απόφασή της διασώθηκαν ως διατηρητέα κ.λπ.
Παράλληλα, από το 2005 άρχισε να διδάσκει στην Εθνική Σχολή ∆ικαστών ∆ίκαιο του Περιβάλλοντος.
Επίσης, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ήταν αντιπρόεδρος εκείνη η οποία µαζί µε τον επίτιµο πλέον αντιπρόεδρο του ΣτΕ, Χρήστο Ράµµο, µε επιστολές τους τάραζαν τα λιµνάζοντα νερά του Συµβουλίου της Επικρατείας, καυτηριάζοντρας παραλείψεις και άστοχες ενέργειές του σε «καυτά» υπηρεσιακά θέµατα του δικαστηρίου της ηγεσίας του.
Παράλληλα, διετέλεσε γενική γραµµατέας της Ενωσης ∆ικαστικών Λειτουργών του Συµβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), πρόεδρος (1993-1995 και 2000-2001) και αντιπρόεδρος (2006-2008).