Σε μια χρονιά κατά την οποία οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν ένα ακόμη ρεκόρ, υπερβαίνοντας το φράγμα των 50 δισ. ευρώ (54,68 δισ. ευρώ από 40 δισ. ευρώ το 2021 με αύξηση 36,7%), για πρώτη φορά στην ιστορία, η φετινή διοργάνωση των Greek Exports Forum & Awards έρχεται να προβάλει τις ευκαιρίες που προκύπτουν για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες και χρηστικά «εργαλεία», προκειμένου να ενισχύσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Για 11η συνεχή χρονιά, η Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την ethosEVENTS, το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ διοργανώνουν το συνέδριο-θεσμός για τον εξαγωγικό τομέα, το Greek Exports Forum, το οποίο και φέτος θα πραγματοποιηθεί μαζί με τα Greek Exports Awards 2023.

Η Τελετή Απονομής των Greek Exports Awards 2023 διεξάγεται υβριδικά,  με φυσική παρουσία στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental και μέσα από το LiveOn Expo Complex, το καινοτόμο 3D εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της LiveOn, της Ψηφιακής πλατφόρμας Επιχειρηματικής Επικοινωνίας και Εκδηλώσεων.

Θεσμική ομιλία παρέθεσε ο κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας έβαλε το λιθαράκι του στην πρόοδο των εξαγωγών, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, τον πόλεμο, και το περιβάλλον σκληρού ανταγωνισμού. Έτσι οι εξαγωγές άγγιξαν ιστορικά υψηλά φθάνοντας τα 55 δισ. Δηλαδή του 25% του ΑΕΠ. Νέος στόχος μας είναι να ξεπεραστούν τα 70 δισ. Ευρώ.

Όπως τόνισε ο Υπουργός, αύξηση εξαγωγών σημειώνει βιώσιμη ανάπτυξη και εξωστρέφεια. 

Οι Εξαγωγές τροφίμων και ποτών έφτασαν τα 8,1 δισ, ευρώ

Οι Εξαγωγές λαχανικών και φρούτων έφτασαν το 1,5 δισ. Ευρώ το 2022.

Πολύ σημαντικοί οι κλάδοι των γαλακτοκομικών και των ελαίων.

Οι Εξαγωγές ψαριών είχαν μερίδιο 11.3% στο σύνολο.

Το 2022 οι εξαγωγές ελληνικής φέτας διπλασιάστηκαν.

Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία αλλά χάρις στη συντονισμένη στρατηγική. Οι Έλληνες παραγωγοί παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και γεύσης.

Οφείλουμε να ενισχύουμε την προσπάθεια, εξαντλούμε κάθε δυνατότητα ώστε να βελτιωθεί τόσο η ποιότητα όσο και να αυξηθεί η ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων.